Slik ser det ut akkurat nå ved Bortelid skisenter. De håper å kunne åpne 19. desember. Foto: Lasse Liestøl, Bortelid skisenter
Bortelid skisenter lørdag 14. november. Foto: Lasse Liestøl, Bortelid skisenter
Løypekjører Grete Breivik og hunden Marko har allerede rukket å teste skiføret på Hovden. Foreløpig er det ikke kjørt opp løyper med tråkkemaskin. Foto: Grete Breivik

— Hvis man ikke er avhengig av løype, kan man spenne på seg fjellskiene og ta seg en liten tur, sier daglig leder ved Destinasjon Hovden, Lasse Eidskrem.

Løypekjører Grete Breivik og hunden Marko har allerede rukket å teste skiføret på Hovden. Foreløpig er det ikke kjørt opp løyper med tråkkemaskin. Foto: Grete Breivik

Tirsdag kom det rundt 10 centimeter med snø, men på grunn av mildværet sank det raskt sammen.— Men vi har fått tromlet løypa rundt langrennsarenaen, og med kuldegradene som er meldt fremover gir dette et godt grunnlag for preparering av løypene, sier Eidskrem.

Foreløpig er det ikke kjørt opp løyper med tråkkemaskin.

Mulig å skøyte

— Det er likevel mulig å skøyte ettersom løypene er tromlet. Noen har allerede tatt seg en tur på arenaen, opplyser Eidskrem.

Han forteller videre at de nå skal i gang med å produsere kunstsnø.

— Det kalde været gjør at vi får produsert kunstsnø, både for alpinanlegget og langrennsløypene. Arbeidet starter nå til helga, sier han og legger til:

- Hvis alt går etter planen, kommer vi til å åpne rundt den siste helga i november.

I rute til sesongåpning

Også på Bortelid skisenter i Åseral er de godt i gang med forberedelsene.

Slik ser det ut akkurat nå ved Bortelid skisenter. De håper å kunne åpne 19. desember. Foto: Lasse Liestøl, Bortelid skisenter

— Akkurat nå er det helt bart her, men vi satser på å begynne med snøproduksjon til helga da det er meldt kaldere vær, sier Lasse Liestøl, daglig leder ved Bortelid skisenter.Slik det ser ut nå, kommer de til å åpne den siste helga før jul.

— Vi har satt oss et mål om å åpne 19. desember, og det tror jeg vi klarer. Det er utrolig gøy å være i gang igjen. Den kulda har latt vente på seg, sier Liestøl.

Håper på mer snø

Ljosland skisenter regner med å åpne 23. desember.

— Vi har veldig lite snø her nå, kun et tynt lag øverst i bakken. Nå er det meldt en kald periode, og vi pleier å få godt med natursnø. Vi satser på å åpne rundt juletider, sier Gunnvor Ljosland ved Ljosland skisenter.

Johan Hellgren, anleggssjef ved Tjørhomfjellet og Ålsheia skisenter i Sirdal, ser fram til sesongstart.

— På fredag starter vi med snøproduksjon, noe som gjør at vi kommer tidligere i gang enn det vi pleier. Begge anleggene har blitt utvidet, og vi håper å få testet ut full kapasitet i år.

I området har snøen så vidt lagt seg og nå er en kaldere værtype ventet inn mot helga.

— Dersom kulda varer, kan det hende vi klarer å åpne i slutten av november. Men det kan jeg ikke love, sier Hellgren.

Om man ikke klarer å vente til slutten av måneden, er det mulig å ta seg en tur til Geilo. Der har de åpnet en trasé.

Kaldt på Hovden

Helgeværet byr på gode muligheter for snøproduksjon.

— Når det gjelder Hovden vil det komme noe nedbør i kveld, og torsdag morgen. Dette vil etter hvert avta, men det vil bli ganske kjølig både lørdag og søndag, forteller vakthavende meteorolog Espen Biseth Granang, ved Meteorologisk institutt.

Nordavind vil gjøre at temperaturen vil krype godt ned på minussiden.

— Det kan bli rundt 10 minusgrader, kanskje kaldere også, men det er vanskelig å si. Kjølig blir det uansett, og det er gode muligheter for snøproduksjon ved alpinsentrene, sier Granang.