«Robust» er forvist til en andreplass og kommer bare 9 ganger. Disse ordene er følelsesladde adjektiver som kan forstyrre en mer analytisk tilnærming.

Demokrati er et av målene i rapporten. Det er mange kjennetegn på godt lokaldemokrati. Her er små kommuner best. Ønsker man mer demokrati, så er små kommuner svaret.

Kvalifiserte arbeidstakere

Rapporten nevner utdanningsnivå. Her kan det virke som om man er misfornøyd med folket. Men nivået blir ikke høyere ved sentralisering/sammenslåing. Befolkningen er jo den samme. Det som kan virke, er arbeidsplasser. Vindafjord har to av de største datavirksomhetene i Norge. En av eierne sier: «.. slår folk seg først ned i denne bygda, blir de boende. Vi har derfor både stabile og høyt kvalifiserte arbeidstakere.» Så kommunestørrelse kan være irrelevant.

Et annet mål i rapporten er kommunale tjenester. Kommunene har allerede fått nye oppgaver. Små kommuner synes å løse disse best. Innbyggerne der er mest tilfredse. Liten størrelse kan fremme fleksibilitet. Jeg mener det gjør «sårbar» mindre relevant.

Barnevern er en kommunal oppgave. I år kom rapporten fra Nordlandsforskning, om erfaringer fra interkommunalt barnevern. Resultatene kan virke overraskende. Her kommer noen sitater:

Ledelse kan være viktigere

Fra fylkesnivå presiserer man at «... en barnevernstjeneste ikke nødvendigvis er bra selv om den er stor.» ... «De ser derfor ikke et stort fagmiljø som den eneste eller mest hensiktsmessige løsningen for et tilfredsstillende barnevern.»

Flere poengterer at god ledelse er like viktig, «... kanskje vel så viktig, som et stort fagmiljø.» Svar fra rådmenn peker i samme retning. Her synes størrelse og sårbar/robust å være irrelevant. Ledelse kan være viktigere.

Avisoppslag indikerer at det kan være store forskjeller i ledelseskulturen i kommuner som grenser intil hverandre. Mindre kommuner kan fungere bedre enn større. Når det er ledelsen som er avgjørende, kan ord som «størrelse» og «robust/sårbar» bli helt irrelevante.

Jeg mener det kan være gode grunner til å frigjøre seg fra moteord og heve blikket. Det kan vise seg nyttig å ikke stirre seg blind på størrelse, hvis andre forhold kan gi oss enda bedre kommuner i framtiden.