Det er en 37 år gammel overgrepssak som har ført til at amerikanske myndigheter i årevis har prøvd å få utlevert Polanski. Beslutningen fra domstolen Krakow fredag er ikke rettskraftig, ettersom påtalemyndigheten kan anke kjennelsen.

Den 81-årige filmskaperen er anklaget for å ha voldtatt en 13 år gammel jente hjemme hos skuespilleren Jack Nicholson i Los Angeles i 1977. Dersom neste rettsinstans skulle komme til å ta en juridisk bindene beslutning om å innfri begjæringen fra USA, blir det opp til Polens justisminister å ta den endelige avgjørelsen om å sende Polanski til USA.

Lederen for det konservative partiet Pis, som sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen i valget i Polen sist søndag, har allerede sagt at han vil utlevere filmskaperen.

Polanski erkjente skyld for sex med en mindreårig i 1977 og inngikk en avtale med påtalemyndigheten som medførte at han sonet 42 dager i fengsel. Året etter forlot han imidlertid USA da han fryktet at dommeren som skulle se på saken hans, kunne legge avtalen til side og gi ham årelang fengselsstraff. (©NTB)