— Jeg håper politiet pågriper ham snarest mulig, før han gjør noe med seg selv eller andre. Vi føler et ansvar for at han er ute, sier daglig leder Harald Tønnessen i Kristiansand fengsel til Fædrelandsvennen.

Politiet bevæpnet med automatvåpen aksjonerte tirsdag mot Åmdal sag i Vennesla etter tips om at den rømte fangen kunne oppholde seg der, men det gjorde han ikke. Foto: Tipser

Mandag formiddag rømte en 46-årig lillesandsmann fra fengselet i Kristiansand. Det er kun de tre øverste etasjene av tinghuset som er fengsel, men fangen var sammen med en fengselsbetjent i kjelleren for å hente materialer og sortere søppel da rømningen skjedde.Mannenløp fra fengselsbetjenten, hoppet over en port og forsvant ut i Rådhusgata.

— Vi evaluerer hendelsen både skriftlig og muntlig, og har foretatt interne undersøkelser rundt sikkerheten i fengselet. Når evalueringen er ferdig kan vi vurdere hvilke tiltak vi eventuelt kan gjennomføre, sier han.

Tre rømninger på 25 år

Ifølge tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet region sør har det kun skjedd to ganger tidligere de siste 25 årene at en fange har rømt fra fengselet i Kristiansand. Den ene skjedde i forbindelse med en fremstilling i 2012. Den andre var i 2001 da to menn kom seg ut fra luftegården på taket av tinghuset og firte seg ned de 25 meterne til bakken. En av dem ble pågrepet på bakken umiddelbart, mens den andre ble pågrepet på en bar i Kvinesdal 19 dager senere.

— I mitt 1,5 år som fengselsleder har vi verken hatt rømninger eller rømningsforsøk tidligere, sier Tønnessen.

Faksimile1.jpg

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt flere rømninger fra politiarresten i kjelleren. I denne saken kan du se oversikt over tidligere rømninger fra politiet i Agder.

Impulshandling

Fengselssjefen sier alt tyder på at 46-åringen rømte på impuls.

— Vi har ikke funnet noe som indikerer at han planla å rømme. Det virker som han har fått en umiddelbar tanke om å rømme der og da, og det klarte han, sier Tønnessen.

- Kommer rømningen til å få konsekvenser for andre innsatte?

— Det er for tidlig å svare på. Å gi fangene tillitsoppgaver er en del av rehabiliteringen, og det har fungert helt fint fram til nå, forklarer han.

Ikke farlig

Politiet har etterlyst rømlingen gjennom sine interne kanaler, men har ikke gjennomført noen aksjoner siden tirsdag.

— Patruljene er på utkikk etter han, så han dukker nok opp igjen, sier etterforskningsleder John Tomas Homme ved Kristiansand politistasjon.

Mannen er ifølge politiet ikke farlig for allmennheten, til tross for at han har vært bevæpnet ved tidligere pågripelser.