— Jeg synes teaterstykket var kjempebra. Det som fanget meg mest var at det var fremstilt på en nytenkende måte, med innslag av moderne musikk og sang. Jeg er sikker på at Ibsen selv hadde likt denne versjonen, sier tilskuer Elise Hovet fornøyd etter premierekvelden.

Hun var ikke alene om å gå tilfreds fra Kilden tirsdag kveld. Line Sandell synes også at den tidløse fortellingen om familien Stockmann fungerte i ny drakt.

Publikum ga stående applaus til skuespillerne når de takket for seg på Kilden tirsdag. Foto: Kristian Hole

— Jeg synes de moderne elementene passet bra med Ibsens tekst. Tematikken i stykket går igjen i vår tid og er tidløst, forteller Sandell.Ifølge Kilden var det 392 solgte billetter til premierekvelden, noe som tilsvarer nesten utsolgt.

Tidløse problemstillinger

«En Folkefiende» er basert på Ibsens tekst fra 1882 hvor familien Stockmann står overfor store valg og ender opp i en intern krig med hverandre. Pressens rolle, svik, penger og makt er noe av den sentrale tematikken i teksten.

Simen Nordbø og Sanne Bak synes forestillingen var moderne og profesjonell. Foto: Kristian Hole

— Både enkeltindividet og pressen har et samfunnsansvar for å formidle sannheten. Man skal stå opp for det som er riktig og sant. Det er grunnen til at jeg liker «En Folkefiende», og ikke minst denne nye oppsetningen som vi så i dag, sier tilskuer Simen Nordbø.- Jeg må også trekke fram skuespillerprestasjonene som veldig bra, legger Nordbø til.

Danske Sanne Bak synes også det var interessant å oppleve en moderne tolkning av et av Henrik Ibsens mest kjente verker.

— Jeg er fra Danmark, så jeg kan ikke skryte på meg at jeg skjønte alle replikkene, men produksjonen og oppsetningen var utrolig proff og moderne, sier Bak.

- Nå føles det litt tomt

Skuespillerne i stykket kunne puste lettet ut etter premierekvelden. Men det blir fullt program fremover som familien Stockmann.

Skuespillerne Kjærsti Odden Skjeldal (Pernille Stockmann), Linn Løvvik (Dr. Thea Stockmann) og Jørn-Bjørn Fuller-Gee (Morten Kiil) kobler av backstage på Kilden etter premieren. Foto: Kristian Hole

— Det er jo en deilig følelse at kvelden gikk bra. Men akkurat nå føles det litt tomt siden vi har sett fram til den kvelden her så lenge og forberedt oss. Men i morgen er det fullt kjør igjen, da er det ungdomsskoleelever som skal se stykket. Det er spennende å teste stykket på ulike aldersgrupper, forteller skuespiller Linn Løvvik, som spiller hovedrollen som Dr. Thea Stockmann i stykket.- En premierekveld føles alltid som et slags dyr som lever sitt eget liv. En forestilling er aldri helt lik en annen, og på premierekvelder er det ekstra nerver og mye som skjer, sier Jørn-Bjørn Fuller-Gee, som spiller karakteren Morten Kiil.

Skuespillerne Harald Ottesen Nødtvedt og Randolf Walderhaug har også sentrale roller i stykket.

Stolt teatersjef på premiere

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen for Agder Teater var også på plass på premierefesten på Kilden.

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen var på plass på tirsdagens premiere. Foto: Kristian Hole

— Jeg må gi all honnør og skryt til teamet og skuespillerne bak «En Folkefiende». Jeg elsket premieren i kveld! Jeg er også enig i at Ibsen selv hadde godkjent denne versjonen med et stort smil, hevder Nilssen.Stykket vil bli spilt på Kilden fram til 10. oktober.