Trebarnsmor Jenny Marie Sundsvold Lindstøl (27) fra Grimstad reiste til Lesbos på impuls for å hjelpe med flyktningarbeidet. Foto: Birgitte Klækken / NTB (Montasje)
Trebarnsmor Jenny Marie Sundsvold Lindstøl (27) fra Grimstad reiste til Lesbos på impuls for å hjelpe med flyktningarbeidet. Foto: Birgitte Klækken

— Det var litt sånn på impuls, ja. Siden jeg ikke er i jobb akkurat nå, hadde jeg muligheten og da kastet jeg meg rundt, bestilte billett fredag ettermiddag og reiste lørdag morgen. Nå er jeg plutselig her i Hellas. Det kjennes veldig riktig, sier Sundsvoll Lindstøl.

Her er hele gruppen, som reiste fra Norge, på plass i Hellas. Foto: Birgitte Klækken

Det var Facebookgruppa «Dråpen i havet» som gjorde utslaget. Gruppen ble startet av Trude Jacobsen fra Oslo som tok initiativ til at folk hjemme i Norge skulle gi en konkret håndsrekning til de mange tusen flyktningene som oppholder seg på den greske ferieøya Lesbos. Hun startet gruppa etter at hun selv hadde jobbet frivillig fra feriestedet Molivos der behovet for hjelp er akutt. Det antas at det kommer rundt 2000 båtflyktninger hvert eneste døgn hit, mange i dårlig forfatning og uten annet enn det de står og går i.

Gruppe på 14

Interessen for å bidra eksploderte nærmest, og på få dager meldte mange seg til tjeneste. Jenny Marie var en av dem som ble tatt ut i den første hjelpepuljen og lørdag kveld landet hun på flyplassen Mytilini, sammen med 14 andre.

Jeg er spent på hva som venter meg, det går vel ikke an å være helt forberedt på hvordan det er.

— Jeg er spent på hva som venter meg, det går vel ikke an å være helt forberedt på hvordan det er. Jeg har bare sett bilder i media, men nå er jeg klar for å gå i gang, sier hun.

27 åringen er rørt over oppbakkingen hun fikk hjemme:

— Alle vil ha oppdateringer og bryr seg om hvordan det går. Jeg fikk også støtte av mannen min som er hjemme med våre tre barn.

Ett tonn bagasje

Båt med Syriske flyktinger på vei inn til Hellas. Foto: NTB SCANPIX

Hjelpegruppen som består av frivillige fra hele Norge, har med seg nærmere ett tonn med bagasje som de fikk gratis med på flyet. Bleier, barnetøy, smoothies, sanitærprodukter og førstehjelpsutstyr skal fordeles der hvor behovet er størst.Greske myndigheter opplyste på gresk fjernsyn lørdag at det er 25.000 flyktninger på øya som har 90.000 fastboende. Så langt i 2015 har det kommet 93.000 flyktninger og immigranter, ifølge offisielle tall. Nærheten til Tyrkia gjør at Hellas blir inngangsporten til Europa for de mange syriske som er drevet på flukt av borgerkrigen.

På det smaleste er det bare 5-6 kilometer mellom de to landene. I hovedsak ønsker alle å reise videre til Athen så fort som mulig, men myndighetene greier ikke å få tatt unna registreringer raskt nok. Konsekvensen er at det har vokst frem store «uoffisielle» flyktningleirer rundt hovedstaden Mytilini, i tillegg til de myndighetene har opprettet. Disse er for lengst overfylte. Forholdene her beskrives nå som umenneskelige og det finnes ikke sanitæranlegg eller noe offisielt «apparat» som fungerer.

Sammenstøt

Fergen som går fra Mytilini til Athen. Foto: Birgitte Klækken

Denne uka har det vært flere store sammenstøt mellom frustrerte flyktninger/immigranter og politiet. Det eskalerte fredag da en stor gruppe forsøkte å ta seg ulovlig om bord i en allerede stappfull ferge til Athen. I området rundt havna er det nå tilnærmet unntakstilstand. Overalt i sentrum er det slått opp telt og lørdag kveld lå det barn, voksne, familier og sov rett på bakken nesten overalt der det var mulig å legge seg ned.Gruppen som Jenny Marie er en del av skal bo like ved stranda på et hotell helt vest på øya. Det er hit de fleste kommer i land etter flukten, i overfylte gummibåter og i regi av menneskesmuglere.

— Det kjennes meningsfullt å kunne gjøre noe, men jeg er glad for å være en del av en større gruppe, sier Jenny Marie.

Det kjennes meningsfullt å kunne gjøre noe.

I hennes gruppe er det blant annet en sykepleier, en barnevernspedagog og en ambulansesjåfør.

— Vi skal hjelpe dem i det de kommer inn til stranda, med mat, vann og det de trenger. En del av oss skal også dele ut drikke og hjelpe til med å rydde langs veien de sju milene de må gå for å komme til hovedstaden. I tillegg skal vi hjelpe så mange vi kan med transport, forteller hun.

Linda Huseby som også er en del av Dråpen i havet sier det er god stemning i gruppa og at folk er klare for å brette opp ermene og ta i et tak.

Kaja Espenes, en av administratorene i gruppa som også reiste ned denne helgen, sier hun er imponert over at så mange meldte seg og var klare til å dra på kort varsel.

— Det er fantastisk med så stort engasjement. Behovet er enormt, og dette er nok bare begynnelsen, sier hun.

Når denne gruppen reiser hjem til Norge igjen, avløses de av en ny gruppe hjelpere som kommer ned.