Kina fraråder på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai. En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

– Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin, ifølge NTB.

– Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, fortsatte han.

– Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og er imot at han møter utenlandske ledere, tilføyde Qin.

Uttalelsene er konsistente med svaret Aftenposten fikk fra kinesisk UD tirsdag.

– Dersom norske myndigheter tillater Dalai Lama å komme på besøk, er det ikke bare en alvorlig fornærmelse mot Kina. Norge sender samtidig ut et farlig signal, sier Lian Xiangmin ved Kinas forskningssenter for tibetologi i Beijing til Aftenpostens Asia-korrespondent Jørgen Lohne.

Ikke bestemt

Utenriksminister Børge Brende sier at det foreløpig ikke er bestemt om noen representanter fra Regjeringen vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge i begynnelsen av mai.

I spørretimen onsdag formiddag ble han utfordret av blant andre SVs Audun Lysbakken.

— Norge kan ikke la seg diktere av kommunistpartiet i bytte med markedsadgang for laks, tordnet SV-lederen fra Stortingets talerstol.

Brende advarer om at et offisielt møte med Dalai Lama vil føre til et vanskeligere forhold mellom Norge og Kina.

— Vårt mål må være å normalisere det bilaterale forholdet til Kina. Det er veldig dårlig, nærmest ikke-eksisterende. Det har ikke vært politisk kontakt mellom Norge og Kina siden 2010, sier Brende.

Utenriksministeren sier han ikke kjenner til ett eneste annet vestlig land som ikke har hatt politisk kontakt med Kina på nærmere fire år.

Direkte dialog

Brende mener det er et stort problem at man ikke har en direkte dialog med kinesiske myndigheter slik at man kan ta opp for eksempel menneskerettighetsbrudd.

— Norge har anerkjent Tibet som en del av Kina. Det har vært og er en del av norsk offisiell politikk. Vi skal videreføre vårt sterke engasjement for menneskerettigheter. Men Norge er i en spesielt vanskelige situasjon fordi vi ikke har noen direkte kontakt med en av de nasjonene som har størst innflytelse for Norge i dag og fremover, understreker utenriksministeren.

Han vil ikke svare på om det har vært kontakt mellom Regjeringen og Stortingets presidentskap om hvordan besøket av den tidligere fredsprisvinneren Dalai Lama skal håndteres.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide, Sps Liv Signe Navarsete, Venstres Ketil Kjenseth og De Grønnes Rasmus Hansson kritiserte Regjeringen fra Stortingets talerstol.

— Svarene Brende ga i spørretimen var veldig vage. Alt tyder på at han ikke ønsker å møte Dalai Lama, sier Knut Arild Hareide til Aftenposten.

— Jeg tror det er veldig naivt å tro at vi får et normalisert forhold til Kina dersom vi lar være å møte Dalai Lama. Jeg er enig i at vi bør jobbe for å bedre forholdet til Kina, men ikke uten å følge våre egne verdier, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kraftig kritikk

Det har stormet rundt stortingspresident Olemic Thommessen fordi Stortingets presidentskap heller ikke vil møte fredsprisvinneren, av hensyn til Norges forhold til Kina.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle kalte i en kommentar tirsdag dette forfeigt og ynkelig.

På vei inn til Dagsrevyen på Marienlyst tirsdag kveld sa Thommesen at hva han gjør legges godt merke til i Kina:— Jeg synes ikke det er en feig beslutning. Dette er ikke et knefall for Kina. Dette er et spørsmål om å ikke gjøre situasjonen mellom Kina og Norge vanskeligere, sa Thommessen.

Annen tone i opposisjon

Både Brende og Thommessen har i sin tid som opposisjonspolitikere på Stortinget benyttet spørretimen til å stille spørsmål til statsråder om deres arbeid for å få Tibet-konflikten på dagsorden i dialogen mellom Norge og Kina.

I desember 2009 stilte Olemic Thommessen daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre følgende spørsmål:

«Dialogen mellom Kina og den tibetanske eksilregjeringen har stått i stampe i lang tid. Det er nå kjent at det er tatt initiativ for å få samtalene i gang igjen. USAs president, Barack Obama, tok opp Tibet-spørsmålet under sitt besøk i Kina i november. Dalai Lama og den tibetanske eksilregjeringens klare utgangspunkt er ikke selvstendighet, men å finne en løsning innenfor Kinas grenser. Vil utenriksministeren ta skritt til at Tibet også bringes på dagsorden i den kinesiske-norske dialogen?»

Børge Brende stilte daværende utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson dette spørsmålet i 1999:

«Den 22. mars 1999 starter den 55. sesjon i FNs menneskerettighetskommisjon, hvor Norge i år er medlem. Det har i den senere tid vært en bekymringsfull utvikling i bruddene på menneskerettighetene i Kina og ikke minst i Tibet. Vil Norge arbeide for at det blir vedtatt en resolusjon som fordømmer disse økte brudd på menneskerettighetene i Kina og den tiltagende undertrykkelse av tibetanerne, som er i ferd med å bli en minoritet i sitt eget land?»

Tiende gang

USAs president Barack Obama trosset protester fra Kina og møtte Dalai Lama tidligere i år. I fjor reagerte Kina kraftig på at Storbritannias statsminister David Cameron møtte Dalai Lama. Etter norgesbesøket drar tibetaneren direkte til Nederland, der han skal møte både landets utenriksminister og utenrikskomité.

Dalai Lama har vært i Norge ti ganger tidligere, og blir som regel invitert til å besøke både statsministeren og Stortinget.

Denne gangen vil han trolig få en langt kjøligere mottakelse.

Før påske foreslo Stortingets visepresident Kenneth Svendsen (Frp) å lose Dalai Lama inn på Stortinget via «en annen inngang».

Tibets åndelige eksil-leder kommer på privat besøk til Oslo om drøye to uker, fra 7. til 9. mai, på invitasjon fra Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den Norske Tibet-komité.