Nesten ni av ti minstepensjonister er kvinner. Nærmere halvparten av alle kvinner blir uføre innen pensjonsalder. Kvinner tjener fortsatt dårligere enn menn. 40 prosent av yrkesaktive kvinner jobber deltid.

— Enten man er tvunget til det eller ønsker å ta slike valg, er det viktig å forstå hvordan de påvirker økonomien vår – også i fremtiden, sier Picard.

Hun mener kvinner kommer i en dobbel skvis, når de både tjener og sparer mindre, i tillegg til at de lever lenger.

— Sparepengene og pensjonspotten, som er mindre enn mannens, skal også vare i flere år. Det er fint å leve lenger, men desto viktigere at vi sikrer fremtiden, sier hun.

- Gjør oss fortsatt avhengige av menn

Samtidig viser undersøkelser at kvinner har lavere økonomikunnskap enn menn.Picard tror det kan være noe av grunnen til at menn fortsatt i stor grad betaler for varige verdier som bolig og bil, mens kvinner bruker pengene på mat og forbruksvarer til husholdningen.

— Gjennom å opprettholde slike finansielle kjønnsroller gjør vi oss fremdeles - i 2015 - økonomisk avhengige av mannen, sier hun.

Vil ikke ta risiko

Kvinner sparer mindre enn mannen – en naturlig konsekvens av lavere lønninger – men de sparer også mer i banken og mindre i fond. Kvinner er heller ikke glade i risiko når det kommer til pensjonssparing, viser undersøkelser fra Storebrand.

— Blant Storebrands kunder utgjør kvinner bare 1 av 6 av dem som velger bort garantert avkastning på fripoliser fra tidligere pensjonsforhold. Men historien viser at sparing i aksjefond gir 3-5 prosent høyere avkastning enn banksparing på lang sikt, sier Picard.

Ligger an til høyere pensjon for menn

Om tendensen fortsetter, kan vi forvente å få langt høyere pensjonsutbetalinger til menn enn til kvinner, anslår forbrukerøkonomen.

— Hvis menn tjener mest, eier mer, sparer mer, og i tillegg får høyere avkastning på pengene sine, vil dette bidra til å opprettholde store økonomiske forskjeller mellom kjønnene. Den gode nyheten er at mens noen av kjønnsforskjellene er samfunnsbetingede, så er det mange av dem vi kan endre på selv, sier hun.