«Hei alle venner og kjente.

Når dere leser dette har jeg forlatt dere. Min største frykt var å bli kvelt til døde og det var framtiden min hvis jeg ikke hadde tatt denne avgjørelsen. Jeg har avsluttet livet mitt i Sveits på en klinikk der jeg fikk noe så jeg sovnet fredfullt i armene på min gode venninne»

Slik starterinnlegget som ble lagt ut på Siv Tove Pedersens Facebook-sidetorsdag ettermiddag. En venninne av Pedersen som Bergens Tidende har vært i kontakt med, forteller at Siv Tove Pedersen døde torsdag morgen. I lang tid hadde den lungesyke kvinnenkjempet for å få stå i kø for lungetransplantasjon.

Siste tur til Bergen

Bergens Tidende møtte Siv Tove Pedersen sist i august 2013. Da hadde hun vært to uker i bergensområdet. Hun bodde i mange år av sitt liv i Oslo.

Siv Tove Pedersen fikk aldri stå i kø for lungetransplantasjon. Torsdag valgte hun å avslutte livet ved en klinikk i Sveits. Foto: Håvard Bjelland, Bergens Tidende

— Dette kan bli min siste tur til Bergen. Jeg vet at om jeg får stå i kø, kan det likevel være for sent. Jeg kjenner veldig godt hvordan jeg har blitt dårligere de siste tre månedene, sa Pedersen da.Dagen etter skulle hun dra med tog til Oslo for å gå på Pink Floyd-konsert på Telenor Arena.

— Jeg har aldri vært på konsert før. Jeg må se Pink Floyd nå. Jeg sto og sang etter dem fra jeg var så liten at jeg sto i grinden. Det har alltid vært det bandet, sa Pedersen.

Fant moren død

BTskrev første gang om Siv Tove Pedersen i mars 2013.

- Jeg skulle så gjerne ha skrudd klokken tilbake og gjort noe med fortiden. Men jeg kan ikke det. Og nå trenger jeg faktisk hjelp. Ellers dør jeg, sa Pedersen til BT den gang.

Da hadde hun en lungefunksjon på 12 prosent lungefunksjon og trengte oksygen 24 timer i døgnet. De siste fem årene hadde hun bodd på institusjon og vært pleiepasient det meste av tiden. Livet hennes var preget av en veldig vanskelig oppvekst. Da hun fant moren død bare 14 år gammel, ble hun alene i verden. Rus ble trøsten.

I 2006-2007 droppet hun dopet, og siden levde Pedersen et ordnet liv og gikk på metadon. Omtrent sam­­­tidig med at hun sluttet å ruse seg, fikk hun problemer med lungene. Lungekollaps førte til lange sykehusopphold, deretter institusjoner.

Rikshospitalet fikk kritikk

Fordi hun gikk på metadon mente Rikshospitalet at Siv Tove Pedersen ikke kunne stå i køen for lungetransplantasjon. «Pasienter som inkluderes i LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) forsetter å ha en nokså betydelig risiko for både stoffmisbruk og store psykososiale problemer», sto det i brevet Rikshospitalet sendte til Fylkesmannen.

I Norge har enhver pasient krav på en individuell og konkret vurdering sin helsetilstand etter pasientrettighetsloven.Advokatfirmaet Schjødt tok på seg Pedersens sak gratis, etter å ha hørt om den via media. De kontaktet Helsedirektoratet om saken og ba Helsetilsynet se på Fylkesmannens avslag.

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt har tidligere uttalt til BT at hanmente Rikshospitalet brøt lovenfordi de lagde standardiserte regler om hvem som skal få nye lunger.Helsetilsynet kom til følgende konklusjon:

«Det fremgår av dokumentene at pasienten fortsatt anses uaktuell for lungetransplantasjon på grunn av hennes substitusjonsbehandling. Statens helsetilsyn finner ikke at Rikshospitalet har foretatt en individuell vurdering av pasienten».

Siv Tove Pedersen blehentet inn til ny undersøkelse i november 2013fordi Helsetilsynet krevde det.Det endte med avslag på lungetransplantasjon for tredje gang.

Advokatene Vidar Strømme og Josefin Engström tok saken gratis for Siv Tove Pedersen da BT skrev henne. De ble kjent med dødsfallet nå i kveld og sier følgende:

«Det var veldig trist å høre. Siv Tove kjempet lenge og tappert. Det er synd at hun ikke fikk muligheten til videre helsehjelp og eventuell bedring. Vi håper hun har fått fred.»

Rundt fem nordmenn årlig

ForeningenRetten til en verdig dødjobber for å skape verdige forhold for døende med uutholdelige lidelser.

— Vi får flere og flere forespørsler fra mennesker som spør hvilke muligheter som finnes, forteller foreningens leder, Ole Petter Kjenstadli.

De har rundt 3500 medlemmer og mener at mennesker i en terminal fase med store lidelser skal få hjelp til å avslutte livet sitt. Det kan også være situasjoner hvor det ikke er mulighet til å bli frisk.

Årlig drar rundt fem nordmenn til en sveitsisk klinikk for å få hjelp til å dø, ifølge foreningen.

— Legevitenskapen er blitt så god og legene er blitt så flinke til å hjelpe. Men for mange er det dessverre slik at hjelpen kommer i en situasjon hvor livet blir uutholdelig. Vi synes det er forferdelig at mennesker skal måtte lide når det er forventet kort levetid, sier Kjenstadli.