«Stans fanatikerne ved makten» og «Vi trenger leger, ikke politi» var blant parolene i protesten utenfor nasjonalforsamlingen.

Demonstrasjonen var arrangert av ulike grupper som er for retten til selvbestemt abort. Det katolske Polen har fra før en av Europas strengeste abortlover, men myndighetene må nå ta stilling til et lovforslag om å skjerpe loven ytterligere. Det innebærer at svangerskap bare kan avsluttes dersom morens liv står i fare. I tillegg foreslås straffen for å bryte abortloven hevet fra to til fem års fengsel.

Forslaget er et borgerinitiativ fra aktivistgruppen Stopp Abort, som har samlet inn 450.000 underskrifter. I henhold til polsk lov må nasjonalforsamlingen behandle forslag som støttes av 100.000 eller flere underskrifter.

— Jeg er skikkelig sint på disse mannfolkene i dress som vil ta avgjørelser om livet til mennesker som befinner seg i til tider ulidelige situasjoner, sier ungdomsskolelæreren Anna Blumsztajn, en av demonstrantene.

Landets innflytelsesrike katolske kirke ga i utgangspunktet sin velsignelse til lovforslaget, men siden har polske biskoper satt ned foten for å fengsle kvinner som tar abort. (©NTB)