AGDER: Lindesnes fyr slo rekorden for middeltemperatur i september, som ble satt i 2006. Da var rekorden 15,7 grader, men i år ble den 16,1 grader. Middeltemperaturen er snittemperaturen for døgnet.

— September hadde noen høye temperaturer, og flere rekorder ble satt. Det er ingen som har opplevd en september som har vært særlig varmere enn dette, det er helt på toppnivå, opplyser vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Og i går satte brøytebilene i gang.

Tangerte to rekorder

Kjevik og Torungen tangerte også sine middeltemperatur-rekorder. For Kjevik er rekorden 15,0, og ble satt i 1949.

For Torungen er rekorden 15,8 grader, og ble satt i 2006. — I tillegg ble den nest høyeste middeltemperaturen målt ved Oksøy fyr, på 15,6 grader. Rekorden er på 15,7, så det er ikke langt unna, sier meteorologen.

Årsaken til septembervarmen er en sammensetning av flere forskjellige faktorer, mest av alt vinden.

— Hovedårsaken er at høytrykkene og lavtrykkene har ligget slik at luften har kommet sørfra i september, og det har vært få kalde nordavinder. Det har også holdt sjøtemperaturen oppe, og ført til god temperatur både natt og dag, sier Walløe.

Bystranda ble godt besøkt, også i september. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Naturlige svingninger

Han sier at de store klimaendringene nok har noe å si, men det er ikke avgjørende for de høye middeltemperaturene.

— Klimaendringen ligger jo som en underliggende fasktor, og bidrar til å gjøre det litt varmere, men hovedårsaken er naturlige svingninger i høytrykk og lavtrykk. Men det skal sies at det er lettere å slå varmerekorder enn kulderekorder nå om dagen, sier han.

Selv om septemberværet har vært strålende vil det i starten av oktober være noe kaldere vær.

— Det er en litt annen luft over landsdelen nå, og den varme luften som var der i september er ikke der lengre. Det blir fint vær også i høstferien, men en annen luftmasse og lavere temperaturer. Det ser ut til å holde seg fint frem til torsdag. Nattetemperaturen vil synke, og i indre strøk kan det komme nattefrost, sier Walløe.