Mens rettsmedisiner Lars Eriksson, som obduserte Helene Fossmo i 1999, i retten i Uppsala fredag gjentok at kvinnens hodeskade må ha kommet etter fall mot badekarets kran, mener den norske rettssakkyndige Svein Kleiven at kvinnen må ha blitt påført mer vold enn de skadene hun fikk i badekaret.Eriksson fikk delvis støtte fra et rettslege og en kriminaltekniker som finner at det er en «rimelig mulighet» for at Helene Fossmos død skyldes fallulykken i badekaret.

Overensstemmelse— Overensstemmelsen mellom skaden og kranen var veldig god. Det betyr at skaden har oppstått ved at kvinnen falt og den ene siden av hodet har slått mot kranen, sa rettslegen Lars Eriksson. Han har foretatt en rekonstruksjon av hendelsen.

Ifølge Eriksson har det også hatt betydning for dødsfallet at kvinnen var kraftig påvirket av det smertestillende medikamentet dextropropoxifen. Dette har påvirket Helene Fossmos balanse og reflekser. Legen mener at man ikke kan få i seg så store doser av legemiddelet uten å kjenne det.

Mer vold enn fallskadeDen sakkyndige Svein Kleiven hevdet derimot at den første fru Fossmo må ha blitt påført mer vold enn de skadene hun fikk i badekaret

— Det trengs mer skader enn de hun ble påført ved fall på 1 meter for å få de hodeskadene hun hadde, sa Kleiven, som er forsker i biomekanikk.

— Energien i et fall på 1 meter er ikke nok for å gi så dyp hodeskade. Hun kan ikke selv ha påført seg skaden, sa han. Kleiven har tatt med i beregningen at kvinnen hadde et uvanlig tynt skallebein.

Ingen reaksjonPastor Helge Fossmo er tiltalt for drap på sin første kone Helene i desember 1999. I tillegg er han tiltalt for medvirkning til drap og drapsforsøk på sin andre kone Alexandra, og for medvirkning til drapsforsøk på naboen Daniel Linde 10. januar i år. Fossmo ble torsdag inngående avhørt om drapet på Alexandra.

Legen Staffan Welin ble under rettssaken fredag forhørt om Fossmos reaksjon etter at han fikk høre at kona var død.

Welin tok imot Fossmos kone ved akuttavdelingen på sykehuset i Uppsala. I retten fredag sa han at de fleste reagerer på en spesiell måte når de får et dødsbudskap.

— Men pastoren viste ingen reaksjon. Han var rolig og samlet, sa Welin.