Som Aftenposten.no skrev for to uker siden, ble Kjell Inge Røkkes gigantiske superseilyacht sjøsatt i Nederland.

Røkke bekrefter i et åpenhjertig brev til Aker-aksjonærene i årsrapporten for Aker ASA 2010 at han og kona skal på jordomseiling, og at han derfor vil ha større geografisk avstand til Akers hovedkontor på Aker Brygge i Oslo.

— Jeg kommer til å fortsette som styreleder i Aker i mange, mange år – lenge etter 2013. Jeg lover fortsatt stort engasjement, men større fleksibilitet. Med et mer robust Aker skapes også større tidsmessig frihet for meg og min familie. Jeg vil fortsette å være tett på selskapet, men i perioder med større geografisk avstand fra Aker Brygge. (...) Anne Grete og jeg ser frem til jordomseilingen med vår nye båt, skriver Røkke.

- Seiler min egen sjø

Torsdag 3. mars ble yachten rullet ut av produksjonsanlegget på Vitters-verftet i Nederland, skriver Superyachttimes.com.

Deretter ble den sjøsatt og fikk påmontert den 83 meter lange masten. Dette skal være for høyt til at yachten kan seile gjennom Panama-kanalen.

— Det er sikkert noen som vil kritisere meg for å seile min egen sjø med en stor seilbåt. Anne Grete har helt rett når hun sier at jeg lider av uhelbredelig sykdom: Gigantomani. Hun har prøvd å helbrede meg, men har gitt opp. Vi var enige om å bygge en seilbåt på 66. Anne Grete mente fot, og jeg tenkte selvsagt i meter. Det ble 66 meter, skriver Aker-sjefen.

Blant verdens største

Yachten ble påbegynt for et par år siden, og har vært omgitt med mye hemmelighold.

Aftenposten.no har snakket med både verft og arkitektfirma, uten at de vil lette på sløret.

Vitters-verftet bekrefter imidlertid overfor Aftenposten.no at den 66 meter lange yachten er den største de noensinne har bygget.

Ikke overraskende blir den Norges største seilyacht, og også blant verdens ti største, ifølge Wikipedia.

Sønnen blir toppsjef

Røkke gir mye skryt til Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker og styreleder i Aker Solutions, selskapet Røkke eier sammen med blant andre Staten.

— Familien Eriksen strekker seg enormt langt for at Øyvind kan gjøre en kjempeinnsats for både Aker og Aker Solutions. (...) Øyvinds innsats fortjener en stor takk fra aksjonærene i Aker og Aker Solutions, skriver Røkke.

Takken for Eriksens innsats i 2010 er verdt drøyt 35 millioner kroner i lønn og bonus, ifølge årsrapporten.

Røkke skriver at han er stolt av sine fire barn, og trekker frem eldstesønnen Kristian.

— Han har utdannelse fra England, Norge og USA, og i tillegg bakgrunn som fagarbeider, trainee og erfaring fra ulike lederroller. Den siste tiden har han gått en god skole i Aker Philadelphia Shipyard. Styret i det børsnoterte verftselskapet har ansatt Kristian som ny toppsjef, skriver pappa Røkke i aksjonærbrevet, som er signert Kjell Inge Røkke, Styrets leder og fisker.