OSLO: Det opplyser innsatsleder Jacob Bjertnæs i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet vil ikke gå ut med noen opplysninger om antall savnede. Norske redningshunder, sivilforsvaret, brannmannskaper og dykkere deltar i letingen, opplyser politiinspektør Bjørn Erik Sem-Jacobsen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Pressen fikk lørdag ettermiddag være med ut til kaia ved Storøya, hvor politiet satt opp hovedbase. Øya ligger like ved Utøya. Ingen pressefolk fikk være med ut til selve øya.

Innsatslederen har ledet arbeidet det første halve døgnet etter skytingen.

– Ingen ville tro at dette kunne skje i Norge. Men nå har det skjedd. Og da må vi ta det derfra, svarer han på spørsmål om hvordan han vil beskrive de første timene.

84 omkommet

84 personer er bekreftet omkommet etter skytetragedien på Utøya, opplyser politiet rett etter klokken 09.

Politidirektoratet innkalte natt til lørdag på kort varsel til pressekonferanse. Som ventet kom politidirektør Øystein Mæland med nye, og høyere tall på antall drepte.

Dermed har tragedien på Utøya fått et langt større omfang enn først antatt.

– Dette er en situasjon som påvirker oss alle sammen. Dette er en hendelse av katastrofalt omfang, sa politidirektøren.

Kan stige

Mæland sier at situasjonen fortsatt er uoversiktlig, og at antallet drepte kan komme til å stige. Han skildrer en situasjon på Utøya der politifolk har lett over hele øya etter drepte og skadde. Lenge var politiets innsats også preget av at det skulle være utplassert eksplosiver på øya.

– Vi har heller ikke tilstrekkelig oversikt over antall skadde. Vi vet at noen er hardt skadd, sa Mæland.

Fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim, opplyste på pressekonferansen at det fortsatt er uklart hva som kan være motivet for ugjerningen. 32-åringen var natt til lørdag i uformelle avhør.

– Han har gitt noe informasjon som er interessant og noen opplysninger kan nok hjelpe oss videre i etterforskningen, sa Sponheim.

Politiet bekrefter at gjerningsmannen har brukt et automatvåpen under den ufattelige likvideringen av ungdommer på Utøya i Hole kommune i Buskerud.

Foto: Hans O. Torgersen/Aftenposten

Søkte med hunder etter ungdommer

Over 50 personer, utstyrt med 45 redningshunder, har hele natt til lørdag søkt etter savnede og skadde ungdommer etter massakren på Utøya.

Mannskaper fra Norske redningshunder kom fra store deler av Norge for å delta i bergingsaksjonen etter den ufattelige tragedien som utspant seg på Utøya i Buskerud fredag.

Lørdag morgen var det bekreftet at minst 80 mennesker måtte bøte med livet i massakren, trolig utført av en enslig gjerningsmann. Senere ble tallet oppdatert til 84. En av dem som deltok i det omfattende søket, var Leif Gulstein med hunden Zappo. Han kom fra Bergen for å delta i søket ved øyer rundt Utøya og langs fastlandet.

En rekke av ungdommene kastet seg på sjøen da gjerningsmannen begynte å skyte.

– Jeg tenker mest på dem som er rammet av dette. Vi gjør bare jobben vår, sier Gulstein til NTB tidlig lørdag morgen. Han var da på vei for å sove noen timer.

Han ville overfor NTB ikke opplyse om han eller noen av kollegene hans hadde funnet skadde eller omkomne i søket.

– Dette har vært et veldig spesielt oppdrag, sier Gulstein.

Sammenheng

Ifølge Sponheim arbeider politiet ut fra en hypotese om at flere personer kan være involvert i ugjerningen.

– Men foreløpig er det ikke noe som tyder på det, sa Sponheim.

Politiet ser en klar sammenheng mellom drapene på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo sentrum tidligere fredag.

– Mannen som ble pågrepet på Utøya, er den samme som ble observert utenfor Regjeringskvartalet kort tid før eksplosjonen, sier Sponheim.

Mannen var ikledd en politigenser med politimerke, og han skal ha fortalt til ungdomspolitikerne i AUF at han var politimann og hadde blitt sendt ut på grunn av bomben i Oslo.