Verden kan markere aidsdagen torsdag i visshet om at det er gjort store fremskritt de siste ti årene — det samlede tallet på nye smittede går ned, mens stadig flere får tilgang til medisiner.

Hivviruset har vist seg å være en formidabel utfordring for verdens forskere og helsearbeidere, men «tidevannet er i ferd med å snu», mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

— Vi har nå verktøyene til å oppnå en aidsfri generasjon, heter det i en uttalelse fra WHO.

Finansiering

Problemer med finansieringen kan imidlertid sette fremskrittene i fare, advarer FN. I fjor falt bidragene til aidskampen til rundt 88 milliarder kroner - betydelig mindre enn de 130 årlige milliardene verdensorganisasjonen mener trengs fram til 2015. 34 millioner mennesker lever i dag med hiv. Det er flere enn noen gang tidligere - mye på grunn av at tilgangen på medisiner er blitt bedre og færre dør. Men den positive utviklingen gjelder ikke over alt.

I fjor var tallet på hivsmittede i Øst-Europa og Sentral-Asia på 1,5 millioner, en økning på 250 prosent siden 2001. — Det er fortsatt ingen tegn på at epidemien har nådd toppen i denne regionen, ifølge UNAIDS.

Medisiner

Russland og Ukraina har de høyeste smittetallene i området, men det er fortsatt Afrika sør for Sahara som er verst rammet av epidemien. Nesten 68 prosent av verdens hivsmittede bor her.

Her er imidlertid også tilgangen til medisiner blitt bedre. Nesten halvparten av hivsmittede i Afrika sør for Sahara har nå tilgang til livsviktige antiretrovirale medisiner, mens det samme gjelder for mindre enn en firedel i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Siden 1980-årene har over 60 millioner mennesker blitt smittet med hiv, som forårsaker aids. Hiv kan holdes i sjakk i flere år ved hjelp av en cocktail av medisiner, men det finnes fortsatt ingen helbredende kur.

Mor og barn

UNICEF i Norge bruker aidsdagen til å rette oppmerksomheten mot smitte mellom mor og barn. Ved riktig medisinering vil så å si alle barn av hivpositive mødre fødes hivfrie, mener organisasjonen.

— Det er ekstremt viktig at alle gravide blir hivtestet, slik at vi kan unngå at barn blir født hivpositive. Nye tall viser at 35 prosent av de gravide i fattige land ble testet i fjor, og resten kjenner dermed ikke sin hivstatus, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge. (©NTB)