BRATISLAVA: For å ta vår påstand om tidenes kamp først: Vi har ikke glemt at Norge møtte hjemmenasjonen Canada i en kvartfinale for bare tre år siden. Men for det første kom den kvartfinaleplassen etter at Norge hadde megaflaks på alle mulige måter. For det andre var det absolutt ingen som hadde troen på avansement før kampen. Den endte da også 2-8, og Norges totale fasit i det mesterskapet var én seier (Tyskland), én uavgjort etter ordinær tid (tapte for Finland i sudden death), fem tap og en total målforskjell på 11-33. Det er litt av en kontrast til det som har skjedd i Slovakia de to siste ukene. Seier over Sverige (etter straffeslag), Østerrike, Sveits og Frankrike, samt to knepne tap for USA (2-4) og Canada (2-3), har gitt Norge en fortjent plass i kvartfinalene. Finland er klar favoritt, men denne gang finnes det faktisk et håp om nok en overraskelse.

— Jeg vil ikke at det skal ta slutt nå. Det har vært utrolig moro. Spillerne har ikke bare levert sitt aller beste, noen har spilt over evne også. Men det må de gjøre pånytt om vi skal ha sjanse mot et solid finsk lag, sier Johansen.

Før dagens kamp er det kun et halvt spørsmålstegn bak navnet til Mads Hansen, resten er helt friske og klare. Hansen fikk en kink i ryggen onsdag, men lagets lege er optimist:

— Slik det ser ut nå er vi ganske sikre på at han kan spille, slår lege Ole Fosse fast overfor Aftenposten rett etter morgentreningen.

Desperasjon. Suksesstrener Johansen tror nøkkelen til norsk suksess ligger i hvor mye spillerne orker.

— Vi har akkurat det samme overskuddet som tidligere, gutsen er den samme. Men vi møter et veldig godt lag så spillerne må være ekstra pigge. De må rett og slett jobbe som piska skinn, forklarer han og bruker ordet ”desperasjon” om den defensive arbeidsintensiteten som må til.

— Finlands lag er kanskje ikke så spektakulært på papiret, men det er et av de beste de har sendt til VM på flere år. Førsterekka deres er sylskarp, og som vanlig har de gode keepere. De er klare favoritter, og jeg har ingen tro på at de undervurderer oss, legger han til.

Lagets ledere er først og fremst NHL-spillerne Mikko Koivu fra Minnesota Wild og Toumo Ruutu fra Carolina Hurricanes. Sistnevnte scoret det avgjørende målet mot Norge på overtid i 2008, og han vet å formane resten av laget til ikke å ta lett på Norge.