Neste års statsbudsjett har en ramme på 1.006 milliarder kroner, eller godt og vel en billion kroner. I en situasjon med internasjonal finansuro og gjeldstyngede land i Sør-Europa på konkursens rand, mener regjeringen at forslaget til statsbudsjett bidrar til forutsigbarhet og gir handlingsrom til å møte uforutsette hendelser i framtiden.— Budsjettet er tilpasset en økonomisk situasjon med stor internasjonal uro, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

I Norge har aktiviteten tatt seg opp og flere er i arbeid siden forrige finanskrise. Regjeringen legger neste år til grunn en normal vekst i fastlandsøkonomien og en arbeidsledighet på dagens nivå, og vil bruke mindre av oljepengene. Det oljekorrigerte underskuddet, eller den summen som faktisk blir overført fra Oljefondet og rett inn i statskassa er på 120,2 milliarder kroner. Bruken av oljepenger øker reelt med 9,9 milliarder fra i fjor, det utgjør 2,4 milliarder kroner mindre enn den 4-prosentbanen som handlingsregelen legger opp til.

— Budsjettforslaget gir kvalitetsheving og økt omfang av de brede fellesskapsløsningene innen helse, omsorg, skole og barnehage. Justissektoren styrkes, og det legges til rette for rettferdig fordeling og økt verdiskapning og utvikling i hele landet, sier Johnsen.

Selv om den økonomiske situasjonen i Norge er lysere enn i mange andre land, vil et nytt økonomisk tilbakeslag i verdensøkonomien påvirke norsk økonomi. Finansministeren mener at budsjettet er tilpasset den usikre økonomiske situasjonen og at det vil virke nøytralt på norsk økonomi. (©NTB)