Styrket av framgangen i parlamentsvalget nylig, utfordrer kommunistene nå selveste Vladimir Putin i presidentvalget 4. mars neste år.

67-årige Ziuganov får Kommunistpartiets enstemmige støtte, og skal nå for fjerde gang ta opp kampen om presidentembetet. Han tapte mot Boris Jeltsin i 1996, mot Putin i 2000 og mot sittende president Dmitrij Medvedev i 2008. I valget ny nasjonalforsamling 4. desember fikk kommunistene doblet sin oppslutning til 20 prosent.

Statsminister og presidentkandidat Putins parti Det forente Russland fikk like under 50 prosent. Det er en tilbakegang på nærmere 15 prosentpoeng fra sist valg, men det offisielle resultatet har likevel blitt møtt med store protester og anklager om valgfusk. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener valget var preget av hyppige regelbrudd og åpenbar manipulasjon

I dag er Medvedev president i Russland, mens Vladimir Putin er statsminister. Putin var president i perioden 1999— 2008 og stiller nå til valg på nytt. (©NTB)