— Jeg tar sterk avstand fra den israelske beslutningen om å starte bygging av 1.000 nye boenheter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

— Bygging av bosetninger på okkupert område er et brudd på folkeretten og vanskeliggjør ytterligere gjenopptakelse av fredsforhandlingene som Midtøstenkvartetten nå forsøker å få i gang, sier Støre videre.

Over tusen boliger

Israel ga nylig grønt lys for bygging av 1.028 nye boliger i bosetningene Har Homa i Øst-Jerusalem samt Beitar Illit og Givat Ze'ev på den okkuperte Vestbredden.

Byggetillatelsene er lagt ut på anbud for entreprenører, opplyste det israelske bolig- og byggedepartementet på sine hjemmesider søndag.

Da Israel i fjor besluttet å gjenoppta den omstridte byggevirksomheten, bråstoppet fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne nok en gang. Palestinerne går ikke med på nye samtaler før Israel slutter å bygge boliger for jødiske bosettere på palestinsk territorium.

Angriper moskeer

Mens Israel legger nye byggeplaner, har ytterliggående israelske bosettere gjennomført en rekke angrep mot palestinere den siste tiden.

— Jeg oppfordrer Israel til å stoppe byggeplanene og forhindre angrep mot palestinere og mot moskeer, sier Støre.

Også Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal - som alle er medlemmer av FNs sikkerhetsråd - kom tirsdag med en felles kunngjøring der de ba Israel om å ta omfattende grep for å stanse angrepene. (©NTB)