Eget ferieparadis: Når Jan Strangel og Berit Kvelland Smith reiser til Kreta, har de tilgang til eget badebasseng, og sjøen med kritthvite strenger kun en kort kjøretur unna. Foto: privat
Vil bosette seg på Kreta: Jan Strangel og samboer Berit Kvelland Smith tilbringer rundt ti uker i året på Kreta. De planlegger å flytte dit permanent når Berit om ett par år blir pensjonist.
Kort reisevei: Direktefly og overkommelig flytid er med på å gjøre Tyrkia til et populært feriested for nordmenn, Foto: Kjartan Bjelland
Tyrkia: I Tyrkia er prisene på bolig halvert i forhold til prisene i for eksempel Spania. Foto: Kjartan Bjelland
Mobil frisør: Når lokkene blir for lange stiller Berit mer enn gjerne opp som frisør.

KRISTIANSAND : Tall fra Prognosesenteret viser at over 4000 nordmenn kommer til å kjøpe bolig i utlandet det kommende året. Dette er et realt byks sammenlignet med fjoråret, da tallet var 2800. — Interessen henger nok sammen med at prisene er lave, samtidig som økonomien blant nordmenn er god, sier Bjørn Erik Øye, analytiker og partner ved Prognosesenteret.

Nordmenns interesse for å bli boligeiere i utlandet har vært heller laber de siste årene, og bare fra 2006 da tallet var oppe i over 9000, har antall boligkjøpere sunket de siste årene, og nådde den foreløpige bunnen i 2010, da antallet var nede i 2200. Men er tallene i ferd med å snu, og nordmenn ser igjen ut til å være klar for å skaffe seg bolig i utlandet.

Spania er landet som peker seg ut som soleklar favoritt blant nordmenn, med hele 28 prosent.

Bjørn- Erik Øye, prognosesenteret Foto: prognosesenteret

— De norske områdene langs solkysten i Spania er absolutt mest populært, og sånn har det vært lenge, men også Frankrike og Italia begynner å bli mer populært, sier Øye.I følge den samme undersøkelsen sier 45000 nordmenn at de ønsker å kjøpe bolig i utlandet løpet av de neste 12 månedene. Også det en økning fra bare to år tilbake da tallet var nede i 30.000. ## Bruk megler

Det er ikke alltid lett å vite hvem man skal stole på når man skal kjøpe bolig i utlandet, og i følge Aage Skog i Tyrkiahus er det viktigste når man skal kjøpe bolig i utlandet å komme i kontakt med seriøse aktører i det landet du ønsker å kjøpe bolig.

— Det anbefales ikke å handle med privat folk direkte. Da er det fort gjort å ende opp med noen så gjerne vil hjelpe, men ikke vet hva som skal til. Bruk megler eller fagpersoner så unngår du å bli lurt, sier Skog.

Selv har han arbeidet med å selge boliger i utlandet i ti år, med hovedfokus på Tyrkia.

— Spania er fortsatt i en egen klasse over popularitet, men flere og flere får øynene opp for Tyrkia, sier han.

Og er målet å kjøpe bolig i sydligere strøk til en billig penge, er det i Tyrkia du får mest for pengene, mener Skog.

— Prisene i Tyrkia har ikke gått ned siste tiden, men er likevel halvparten i forhold til Spania, så her er det absolutt mulig å gjøre gode kjøp i et stigende marked, mener han.

Gjorde alvor av drømmen

Vil bosette seg på Kreta: Jan Strangel og samboer Berit Kvelland Smith tilbringer rundt ti uker i året på Kreta. De planlegger å flytte dit permanent når Berit om ett par år blir pensjonist.

To som i alle fall synes det er godt å være nordmenn i utlandet er Jan Strangel og samboer Berit Kvelland Smith fra Kristiansand.For tre år siden gjorde de alvor av drømmen om å eie et feriehus i utlandet da de ble boligeiere på Kreta.

— Det var en kombinasjon av at vi blir eldre, ønsket oss varme, og er glad i å reise som gjorde at vi gikk aktivt inn for å kjøpe noe, sier Jan Strangel.

Berit og Jan vurderte både Spania og Italia. Men Spania ble etter hvert valgt bort fordi de ønsket et sted hvor de ikke var omgitt av stort sett bare nordmenn.

— Italia nådde heller ikke helt opp fordi det var veldig få italienere som kunne gjøre seg forstått på engelsk i det området vi ønsket å kjøpe, sier Jan.

Til slutt endte samboerparet opp med en liten villa på Kreta.

— Vi hadde begge to vært flere ganger på Kreta, og etter litt undersøkelse konkluderte vi med at Kreta var det tryggeste stedet å kjøpe i forhold til transport til og fra gjennom hele året, og ikke minst tilgangen til et skikkelig helseopplegg – med sykehus og helsesenter innen rimelig nærhet - dersom det skulle bli nødvendig med årene, forklarer Jan.

Bilder kan lyge

Utsikt: Fra villaen til Berit og Jan Fra takterrassen til Berit og Jan er det panoramautsikt til fjellkjeden Lefka Ori - som har snø på toppene store deler av året.

Jan og Berit fant mange leilighetsprospekt på Finn.no og hadde en lang liste over aktuelle boliger da de dro ned til Kreta på boligjakt. I to uker fartet samboerparet rundt på visninger, og løpet av visningene fikk de erfare at ikke alt som vises på bilder på nett stemmer med virkeligheten.— Negative ting nevnes selvfølgelig ikke og bildene viser ofte ikke de negative sidene som for eksempel beliggenheten til naboen eller det store bygget som stenger for utsikten, forklarer Jan.

Drømmehjemmet dukket til slutt opp, og samboerparet endte opp med en villa på neste 100 m2. To store soverom og to bad, en hems og en kombinert stue og kjøkken - avdelt med en barløsning. Soveplass for 6. I tillegg eget svømmebasseng, takterrasse og en stor bod.

— Og prisen var virkelig ikke avskrekkende i det hele tatt, sier forteller Jan og Berit som i snart tre år har tilbrakt minst ti uker av året i ferieleiligheten sin.

— Det er like fantastisk å komme ned hit hver eneste gang. Vi trives så godt i varmen, og miljøet at vi faktisk har bestemt oss for å flytte ned hit permanent når pensjonisttilværelsen innhenter oss om få år, forklarer Jan.