Boka «The Mitrokhin Archive», skrevet av den britiske historikeren Christopher Andrew og basert på KGB-avhopperen Vasili Mitrokhins arkiver, omtalte etterretningstjenestens aktivitet i Vesten. Den var egentlig ment for utgivelse på begynnelsen av 2000-tallet, men ble stoppet.Ifølge Dagbladet inneholdt boka avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB. Britisk etterretningstjeneste skal ha klarert boka, men NATO-forpliktelser gjorde at de måtte sende materialet til norske myndigheter.

– I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i Utenriksdepartementet (UD) og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsiden. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk, sier en kilde som kjenner deler av innholdet i boka.

En mangeårig ansatt i UD som selv er navngitt i boka, bekrefter saken overfor Dagbladet. Daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland opplyste lørdag at han på stående fot ikke hadde anledning til å kommentere saken, fordi han var på reise.

– Dette er ikke nødvendigvis noen ny Treholt, men det ville vært helt ødeleggende for dem det vedrører, å bli navngitt, sier en av Dagbladets kilder, som tror partiet vil holde saken hemmelig til de aktuelle personene er pensjonert. (©NTB)