AGDER: Tall Fædrelandsvennen har innhentet viser at det i 2010 ble anmeldt 57 voldtekter og voldtektsforsøk i Agder, mot 38 i år 2000. Første halvår i 2011 er 27 voldtekter anmeldt.

I samme periode har tallene på anmeldte voldtekter nasjonalt økt med 37 prosent, til totalt 1047 i år 2010. – Dette er forferdelige tall, og det er nok fremdeles alt for vanlig at kvinner ikke anmelder voldtekt. Det er store mørketall i statistikkene. Mange voldtektsofre jeg har snakket med mener det ikke er noen vits i å anmelde voldtekter på grunn av oppklaringsprosenten og mangelen på domfellelser, sier leder for Kristiansand krisesenter, Guri Wold.

Flere kvinner dropper også anmeldelse av frykt for en eventuell lang og tung rettssak.

– Dette er et saksfelt som vi har hatt fokus på over lang tid. I Agder politidistrikt har vi blant annet et eget avsnitt som behandler grove volds— og sedelighetssaker mot barn under 18 år, hvilket har økt kompetansen vår betraktelig, forteller påtaleleder i Agder politidistrikt, Nils Anders Grønås.

Han tror det økte fokuset på voldtektssaker de siste årene gjør at publikum opplever større tillit til politiet, og dermed anmelder flere overgrep.

Agder politidistrikt kan foreløpig ikke svarer på hvor mange av voldtektene som er overfallsvoldtekter. Ei heller nasjonalitet på siktede/mistenkte gjerningsmenn.

– Om det er et økt innslag av overfallsvoldtekter om sommeren, kan vi vel muligens konstatere i lys av den siste tids hendelser. Det er dog viktig å få fram at overfallsvoldtekter i sum utgjør små tall. Det vi til gjengjeld ser, er en markant oppgang i saker hvor fornærmede er ute av stand til å motsette seg handlingen på grunn av beruselse. Det er bekymringsfullt, mener Grønås.