AGDER: — Onsdag morgen aksjonerte vi på fem adresser i Agder. Vi har siktet sju personer for besittelse og distribusjon av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, sier politijurist Stine Jøsund i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

De siktene ble alle pågrepet hjemme hos seg selv. De er en mann fra Aust-Agder og fem menn og ei kvinne fra Vest-Agder.

— Er noen av de siktede i familie med hverandre?

— Det ønsker jeg ikke å gå ut med, sier Jøsund.

Personene er i alderen 30-40 år.

— To personer er løslatt etter avhør i går. Fem sitter fortsatt i arresten, sier Jøsund.

— Har noen erkjent straffskyld?

— Det ønsker jeg ikke å gå inn på.

Politiet går nå gjennom beslaget av datamaskiner og lagringsutstyr. Jøsund har ennå ikke oversikt over hvor mange filmer og bilder det dreier seg om.

I en pressemelding opplyser Kripos at den nasjonale aksjonen retter seg mot personer som deler bilder og filmer på internett som viser seksualiserte overgrep mot barn.

Det ble aksjonert i de fleste sakene i går, onsdag 4. desember.

Aksjonen er kalt "Operasjon Share", og samtlige norske politidistrikter har startet etterforskning. Totalt er 68 saker opprettet.

Ifølge pressemeldingen fra Kripos er aksjonen et resultat av en innledende etterforskning utført av Kripos mot personer som deler overgrepsmateriale på fildelingsnettverket «eDonkey2000».

Materialet som er avdekket så langt i aksjonen er av svært grov karakter og i strid med straffelovens paragraf 204a.

— Å beskytte barn mot overgrep er noe av det aller viktigste vi kan gjøre. De som deler bilder og film som viser overgrep mot barn skal vite at de risikerer å bli tatt – både i aksjoner som dette og gjennom daglig politiarbeid, sier Ketil Haukaas, sjef Kripos i pressemeldingen.