KRISTIANSAND/GRIMSTAD: — Vi ville gjerne presentert like mye som i fjor, men det går ikke på 45 minutter. I fjor fikk vi vist bredden i hva vi foretar oss. Det er ikke mulig i år, og det er beklagelig, sier Kirsten Bonnén Rask, daglig leder ved Sørnorsk filmsenter.

Under fjorårets Kortfilmfestival i Grimstad, fikk Sørnorsk filmsenter et eget sideprogram, kalt "Nye filmer og film på vei". Over to ganger 90 minutter fikk filmsenteret vist flere ulike prosjekter, både realiserte og prosjekt under utvikling. I år er alle landets filmsentre invitert til festivalen, der de får hvert sitt sideprogram á 45 minutter.

— Det er viktig for oss med et godt samarbeid med Sørnorsk filmsenter og i år som i fjor får senteret presentere seg på festivalen. Forskjellen er at i år har vi også invitert alle de åtte regionale filmsentrene i Norge, Samisk internasjonalt filmsenter inkludert, sier Torunn Nyen, festivalens kunstneriske leder, som også sitter i styret i Sørnorsk filmsenter.

Flere andre samarbeid

Nyen legger til at festivalen har flere andre programposter med lokalt perspektiv. Blant annet samarbeider festivalen med Ibsen— og Hamsundagene, de har filmverksteder i samarbeid med kulturskolen og det skal markeres at sykkel-NM skal arrangeres i Grimstad i dagene rett er festivalen. I tillegg er sørlandsfilmene "Min bror, Mikael" av Mads Eriksen, "Til evig tid" av Even Hafnor og "Rideskolens beste hester" og "Benken" av Christer Larsen en del av konkurranseprogrammet, mens "Sørlandsrefseren" av Pål Winsents og "Club 7" av Even G. Benestad og August B. Hanssen er en del av sideprogrammet.

Knutepunktfestival

— En festival er en god mulighet for å eksponere filmsenteret vårt. Det ville vært fint med mer plass, men Kortfilmfestivalen kjører en annen politikk. Om det er fordi de er en knutepunktfestival, og vil være rettferdige med alle, vet jeg ikke, undres Bonnén Rask.

— Festivalens knutepunktstatus er viktig for oss økonomisk og statusmessig, og er en anerkjennelse av at vi har nasjonal og internasjonal betydning. Det er viktig for meg å understreke at festivalen alltid har meget kvalifiserte forhåndsjuryer som velger filmer til konkurranseprogrammene. Vi har lokalt utgangspunkt, men at filmene er lokalt produsert er ikke et kriterium. Filmens kunstneriske kvalitet er viktigst, sier Nyen.

Spydspiss for senteret

Sørnorsk filmsenter er først ut av de regionale filmsentrene, og Bonnén Rask har plukket ut et program som hun mener skal vise hvor ressurssterkt og effektivt det fem år gamle filmsenteret har blitt.

— I år har jeg valgt ut noen prosjekter som kan fungere som en spydspiss for senteret. Jon Michael Puntervold fra Grimstad har både stor utstyrspark og et flott studio, som vi får vist fram gjennom klipp fra to av hans filmer, samt at vi viser noe fra et par av filmene i serien "Stemmer", der vi prøvde å få flere kvinner inn i filmproduksjonen, sier senterlederen.

Bonnén Rask tar også med filmbussen til Grimstad. I den vil de vise flere av filmene i serien "Stemmer", de innsendte bidragene i minuttfilmkonkurransen og filmene fra årets Kortfilmbattle, som filmsenteret har arrangert i samarbeid med Grimstad kommune.