I et intervju med Dagbladet hevder den hardt pressede barne-, likestillings— og inkluderingsministeren at han praktiserer en åpenhet som er langt større enn den han er forpliktet til. Avisa reagerer derfor på at Lysbakken nekter å oppgi SMS-er som viser hans kommunikasjon med SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom eller Jenteforsvaret som han i november i fjor bevilget 154.000 i støtte til.

Dagbladet har fått som svar fra departementet at SMS-ene ikke er journalførte og at det undersøkes om meldingene er relevante i korrespondansen. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener hemmeligholdet kan være brudd på offentlighetsloven ettersom SMS-kontakt om en sak som er til behandling i departementet er underlagt de samme reglene som andre dokumenter.

— Så vidt jeg kan se er det derfor et klart brudd på offentlighetsloven når departementet nekter innsyn i disse SMS-meldingene. At denne saken er under behandling av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er ikke noen grunn til unntak fra reglene i offentlighetsloven om innsyn, og heller ikke for utsettelse av innsynet, sier han.

Gunnar Bodahl-Johansen, som omtales som en av landets fremste eksperter på offentlighetsloven, sier alle SMS-er skal journalføres og kaller håndteringen «fullstendig rotete, ganske håpløs og utrolig kritikkverdig».

Lysbakken selv sier alt materiell departementet finner relevant for saken, også SMS-er og e-post, skal legges fram. (©NTB)