Der Spiegel hevder å sitte på interne dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og den tilsvarende britiske etterretningstjenesten GCHQ. Ifølge magasinet viser dokumentene hvordan de to etterretningsorganisasjonene opprettet dedikerte grupper som fikk i oppdrag å hacke seg inn på hver sin type smarttelefon, skriver Aftenposten.

Hensikten skal ha vært å være forberedt på å kunne hente ut informasjon fra telefonene til terrormistenkte personer.

De to spionbyråene skal ha blitt i stand til å få tilgang til folks kontakter, lister over hvem de har ringt, SMS-trafikk, notater og informasjon om hvor telefonen har befunnet seg, ifølge Der Spiegel.

Snowden-avsløring?

Dokumentene tyder ikke på at NSA overvåker et meget stort antall telefoner, men at teknologien brukes til å avlytte noen få personer, ifølge magasinet.

Artikkelen forklarer ikke hvordan magasinet har fått tilgang til dokumentene, som beskrives som «hemmelige». Men en av forfatterne er Laura Poitras, en amerikansk filmprodusent med nære forbindelser til Edward Snowden, melder AP. Snowden er på flukt i Russland etter å ha lekket informasjon om NSAs hemmelige avlyttingsprogram.

Champagne!

Dokumentene viser hvordan etterretningsagentene fra mai 2009 var ute av stand til å hente ut data fra BlackBerry-telefonene i et års tid, etter at den kanadiske produsenten begynte å benytte en ny metode for å komprimere data.

Etter at den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ klarte å løse problemet, feiret de sin bedrift med ordet «champagne», skriver Der Spiegel.

1984

Det tyske magasinet trykker en bildeserie hentet fra de hemmelige dokumentene. Den inneholder blant annet bilder fra filmatiseringen av George Orwells bok “1984” og av Apples tidligere sjef, Steve Jobs, som holder en iPhone, og iPhone-kjøpere som feirer at de har fått en ny telefon. Teksten som følger bildene er følgende: “Hvem ville trodd at dette ville bli Storebror og at sombiene ville bli betalende kunder»?