Faremo opplyste om avgangen i en direktesendt partilederdebatt på NRK torsdag kveld, bare en halv time etter at det ble kjent at hun selv erklærte seg inhabil i tjenesteforhold knyttet til politidirektøren. Årsaken var en vurdering fra Justisdepartementets lovavdeling om at hennes personlige forhold til Mæland lå tett opp til inhabilitet. Faremo ville torsdag kveld ikke kommentere Mælands begrunnelse for avgangen som skjer med øyeblikkelig virkning.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde Øystein Mæland som sin forlover da han giftet seg i 1987, og gjorde det tidligere torsdag klart at han heller ikke ville være med i vurderingen av Mælands stilling.

— Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse. Tidligere torsdag holdt Mæland et hastemøte for landets politimestre etter at 22. juli-kommisjonen påpekte store svakheter i politiets evne til å møte terroren og svikt i gjennomføringen av aksjonen på Utøya.

Lederne for de politiske partiene var ganske enstemmige i å respektere avgjørelsen. De kommenterte avgangen før de kjente til Mælands begrunnelse. Flere av dem påpekte også at et vel så stort problem som avgangen var at faremos habilitet ikke var vurdert før det ble kritisk.

Høyre-leder Erna Solberg påpekte også at Mæland ved å trekke seg løser et problem for regjeringen, ettersom det ville vært vanskelig med en kritisk gjennomgang av ledelsen i politiet når både justisministeren og statsministeren er inhabile. Hun får støtte av valgforsker Frank Aarebrot, som legger til at han tror det var nettopp justisministerens inhabilitet som var den utløsende faktoren da Mæland trakk seg. (©NTB)