Uansett om det er nytt gulv, nye hagemøbler, eller kule saker til hjemmet. Bambusen dukker opp over alt, og finner stadig veien inn i norske hjem.

Mange forbinder kanskje bambus med brøytepinner og fiskestenger. Men bambus er så mye mer.

Miljøvennlig

UTE OG INNE: Bambusmøblene til Tine K kan brukes både ute og inne. Velger man å la møblene stå ute er det kun fargen som vil forandre seg. Møblene tåler godt temperaturforskjeller, regn og vind. Foto: Tine K

Bambus er et hardt, solid og fleksibelt produkt med en slitestyrke som er høyere enn for eksempel eik. Mens vanlige trær bruker en generasjon eller to på å vokse opp, er bambusen fellingsklar etter noen få år. Etter hugst vokser en ny stamme opp fra samme rot. Bambus er en gressart. Den vokser ekstremt raskt, og kan felles etter fem seks år, noe som gjør den til en meget fornybar resurs. Med andre ord et perfekt materiale til både møbler, og gulv.

Trenden fortsetter

På Milla interiør i Kristiansand har innehaver Beathe Bakke allerede hatt bambusprodukter i hyllene i flere sesonger.

— Tine K har jo hatt bambus i sitt sortiment i lang tid, og har alt fra større møbler til mindre pyntegjenstander, sier Bakke, og legger til at bambustrenden kommer til å fortsette også inn i neste sesong.

— Til jul kommer vi til å se enda mer bambus. Både i form av julepynt og andre ting. Jeg tror dette er noe som er kommet for å bli. Det er kjempetrendy, og det at materialet er miljøvennlig er bare et veldig stort pluss, sier Bakke.

På gulvet

GULV: Bambusgulv finnes i mange fargenyanser, og skaper en annen estetisk opplevelse en tradisjonell parkett Foto: Hardstuff.no

Men det er ikke bare på møbler og småvarer at bambus er blitt populært. Materialet finner også veien inn på stadig flere gulv, og ifølge Trygve Dukes i Hardstuff Norge, er etterspørselen økende.— Foreløpig er nok bambusgulv et nisjeprodukt, men det er en nisje i vekst med et betydelig potensial. Tatt i betraktning hvor mye eik som selges, er ikke bambus et vanlig syn i norske hjem, men det betyr at de som har det kan skilte med noe som ikke alle andre har, sier Dukes.

Bambusgulvet finnes primært i to hovednyanser, men gulvet kan pigmenteres for å oppnå andre nyanser. Et bambusgulv i heltre behandles som andre gulv i heltre, og du kan slipe og lakke dem på samme måte.

— Sånn bortsett fra at det er flott å se på er fordelen med bambusgulv at det ikke er noe du trenger å bytte. Bambus er inntil 125 prosenthardere enn eik, så det er gulv for generasjoner fremover, forteller Dukes.