AGDER: — Dette er bare helt fantastisk. Vi får en stor brannbil som blir fullt utstyrt og med fem års service og vedlikehold inkludert. Samlet har gaven en verdi på 4,5 millioner kroner, sier brannsjef Jerry Remme i Setesdal brannvesen IKS.

Den nye brannbilen vil bli stasjonert på Evje. Bilen som står der i dag er blitt 25 år gammel, og er snart moden for utskifting. Når den nye bilen kommer, vil den gamle blir flyttet opp til Valle for å tjenestegjøre noen år til der.

Setesdal brannvesen fikk én av 12 store brannbiler som Gjensidigestiftelsen gir bort i anledning forsikringsselskapets 200-årsjubileum. Stiftelsen har satt av 350 millioner kroner til prosjektet «Det store brannløftet», der kjøretøyer alene utgjør 190 millioner kroner. I tilegg kommer utstyrspakker til en samlet verdi på 80 millioner kroner, og ytterligere 160 millioner kroner til kompetanseheving, forebygging, forskning og utvikling.

En omtrent slik fremskutt enhet er det Kristiansandsregionen brann og redning IKS og Flekkefjord brannvesen får i gave. Foto: Gjensidigestiftelsen

Fremskutt enhetKristiansandsregionen brann og redning IKS og Flekkefjord brannvesen fikk hver sin såkalt fremskutt enhet. En fremskutt enhet er en lett bil som rykker ut i tillegg til hovedstyrke. Denne er ment å være først på brann— eller ulykkesstedet, og skal tilrettelegge for hovedstyrken som kommer etter. Det er til sammen 23 brannvesener får hver sin fremskutte enhet.

Stasjoneres i Lillesand

— Helt topp å få en slik gave som har en verdi på nærmere en million kroner. Bilen vil bli stasjonert i Lillesand, der utsatt trebebyggelse gjør det ekstra viktig å komme raskt fram for å starte slukkingsarbeidet. Den fremskutte enheten vil ha slukkeutstyr både for vann og skum og ha utstyr som hjertestarter ombord, sier operativ leder Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning.

Brannsjef Terje Glendrange i Flekkefjord brannvesen sier bilen blir et flott verktøy for å komme raskere fram til en hendelse. Den vil også bli utstyrt for å kunne gjøre en førsteinnsats ved trafikkulykker.

— En som har hjemmevakt vil ha med seg bilen, slik at han kan kjøre direkte til brann- eller ulykkesstedet. Vi vil samarbeide tett med politi og ambulansetjeneste for å finne den optimale bruken av den fremskutte enheten. Både i Flekkefjord sentrum og på Hidra har vi også tett trehusbebyggelse, der de større brannbilene ikke kan komme fram, sier Terje Glendrange.

Dykkerbil

Østre Agder brannvesen får en dykkerbil. Gjensidigestiftelsen tar også regningen for å utdanne redningsdykkere til å betjene denne, noe som har en større kostnad enn dykkerbilen.

Mange utstyrpakker

— Dessverre ble det ikke ny brannbil på alle de 251 brannvesenene som søkte, men de som ikke ble tilgodesett med bil fikk alle utstyrspakker. Disse har alene en verdi på fra 100.000 og opptil én million kroner, sier prosjektleder Dag Botnen i Gjensidigestiftelsen.

Alle brannbilene skal overleveres mottakerne under en seremoni på Youngstorget. Bilene er ennå ikke ferdig produsert.

— Da blir det å ikle seg uniform og dra til Oslo, sier brannsjef Jerry Remme i Setesdal brannvesen IKS.