Komikeren Jan Böhmermann leste opp diktet på TV-kanalen ZDF foran et tyrkisk flagg og et bilde av Erdogan i slutten av mars. I diktet anklages presidenten blant annet for sex med dyr og for å undertrykke minoriteter mens han ser på overgrepsbilder av barn, ifølge Deutsche Welle.

Anmeldelsen av Böhmermann og den diplomatiske forespørselen om å straffeforfølge komikeren skaper hodebry for statsminister Angela Merkel, som har ledet EUs forhandlinger med Tyrkia om en flyktningavtale.

En lite brukt tysk lovparagraf åpner for straff på inntil ett års fengsel for fornærmelser mot utenlandske statsledere. Merkel har imidlertid understreket at grunnloven vektlegger verdier som ytringsfriheten sterkt.

Også tidligere i år reagerte tyrkiske myndigheter på TV-underholdningen i Tyskland. Da hadde en gruppe komikere fremført sangen «Erdowie, Erdowo, Erdogan» på TV-kanalen NDR. Tyske myndigheter forsvarte sangen som satire.

Erdogan er kjent for å reagere kraftig på kritikk. I Tyrkia er det åpnet etterforskning av nesten 2.000 saker om fornærmelser av presidenten siden han tok makten i 2014. (©NTB) (©NTB)