— Jeg kan ikke se at jeg kunne gjort noe annerledes. Han ville ikke gi seg, så jeg gjorde det som var nødvendig for å beskytte meg selv, kona og ikke minst ungene. Jeg oppfattet det som en kamp på liv og død. Det er ingen tvil om at jeg handlet i nødverge, sier huseieren til Fædrelandsvennen.

Ved 4-tiden natt til søndag våknet mannen i 40-årene av at noen befant seg utenfor boligen hans i Arendal. Det samme gjorde mannens kone og parets to små barn.

— Da jeg kikket ut så jeg en person som gikk mot garasjen. Jeg ropte til ham og spurte hvor han hadde tenkt seg. Da snudde han seg og ropte «kom her». Han var to meter høy og helt vill i blikket, sier huseieren til Fædrelandsvennen.

Av hensyn til barna ønsker han ikke å bli identifisert med navn.

Jeg fryktet for livet. En vanlig innbruddstyv ville jo ha forsvunnet, så jeg tenkte at det her måtte være noe annet. Han var helt rabiat.

Stakk fire-fem ganger

Mannen ringte umiddelbart politiet og hentet deretter en kniv i kjøkkenskuffen. Mens politiet var på tråden forsøkte den ukjente 38-åringen å sparke seg inn gjennom verandadøren.

— Han sparket flere ganger, helt til glasset i døra knuste. Jeg sto på innsiden, med telefonen i den ene hånda og kniven i den andre. Da han forsøkte å åpne døra fra innsiden stakk jeg ham i hånda. Han ga seg ikke, så jeg stakk ham igjen, sier huseieren.

Overfor Agderposten opplyser huseieren at han stakk fire-fem ganger.

— Jeg fryktet for livet. En vanlig innbruddstyv ville jo ha forsvunnet, så jeg tenkte at det her måtte være noe annet. Han var helt rabiat, sier mannen.

Erkjenner innbruddsforsøk

Først da politisirenene ble hørbare i det fjerne avbrøt 38-åringen innbruddforsøket.

— Da sprang han av gårde, sier tobarnsfaren.

Huseieren løp etter, og etter kort tid ble 38-åringen pågrepet av politiet. Han ble sendt til sykehus for behandling av knivskadene, men skal ikke ha blitt alvorlig skadet. Mannen har erkjent at han forsøkte å bryte seg inn i huset, men har ikke kunnet oppgi noe motiv.

— Han har ikke kunnet oppgi noen grunn, sier politiadvokat Vanja Bruvoll i Agder politidistrikt.

Jeg har ingen problemer med at jeg er siktet. Det gir meg en del rettigheter.

Inntrenger var beruset

Hun bekrefter at 38-åringen var beruset. Mannen skal ha bodd i huset tidligere, men kjenner ikke familien som bor der nå.

- Jeg hadde aldri sett ham før, sier huseieren.

Huseieren fikk selv status som siktet etter hendelsen, på bakgrunn av at han påførte 38-åringen en skade.

— Jeg har ingen problemer med at jeg er siktet. Det gir meg en del rettigheter, som bistand fra advokat. Politiet var raskt på stedet og har gjort en god jobb. Jeg regner med at de vil komme fram til at jeg ikke har gjort noe galt, sier huseieren.

Henlegger sak mot huseier

Onsdag ettermiddag kom politiet til samme konklusjon.

— Jeg har henlagt saken som intet straffbart forhold anses bevist, sier politiadvokat Vanja Bruvoll til Agderposten.

Huseieren ble siktet for kroppsskade etter hendelsen, men denne siktelsen blir nå frafalt.

Ifølge Bruvoll har politiet ønsket å få avklart saken så raskt som mulig.

— Det huseieren og familien har vært igjennom gjorde at vi så det som viktig å få dette avgjort raskt, for at belastningen på dem skulle bli så liten som mulig, sier Bruvoll til Agderposten.

Reglene om nødverge reguleres av straffelovens paragraf 18, hvor det blant annet fremgår at en person som utsettes for et angrep ikke kan gå lenger enn nødvendig eller ut over det som er forsvarlig i den aktuelle situasjonen.