Pressen ba om en ny vurdering av beslutningen og foreslo at en representant kunne følge befaringen i Breiviks celle sammen med rettens aktører. Oslo tingrett var ikke helt fremmed for en slik løsning, men har til slutt lagt avgjørende vekt på Kriminalomsorgens protester.

«Kriminalomsorgen har fremholdt at deltakelse av andre personer enn rettens aktører av sikkerhetsmessige årsaker og av hensyn til fengslenes drift uansett er uaktuelt, og at befaring da ikke vil kunne finne sted. Retten forholder seg til dette, og omgjør derfor ikke sin beslutning om lukkede dører under befaringene», heter det i beslutningen.

Retten vil heller ikke omgjøre sin beslutning om at sentrale vitneforklaringer rundt Breiviks soningsforhold skal gå for lukkede dører, og opprettholder avvisningen av pressens søknad om innsyn i statens prosesskriv.

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening har dermed ikke nådd fram med noen av sine begjæringer i forkant av at Breiviks søksmål mot staten skal behandles i Oslo tingrett. Retten flytter for anledningen til gymsalen i Skien fengsel av praktiske og sikkerhetsmessige hensyn. (©NTB)