— Du vet, folk i bransjen som jeg lufter dette for, de besvimer jo nesten. Og mange av de frivillige fra den gang er heilt ville. Dette skal de være med på, smiler den tidligere Quart-sjefen Toffen Gunnufsen, der han står i Bendiksbukta på Odderøya.

Piggsveisen svaier optimistisk i brisen, slik den gjorde gjennom hele festivalens storhetstid på tidlig nittital og godt inn på 2000-tallet. Til sommeren skal Toffen igjen være Quart-sjef, en aller siste gang ifølge ham selv. Og hovedscenen blir i Bendiksbukta, scenen som første gang ble tatt i bruk av festivalen i 1996. Det var da det for alvor tok av.

— Her kom Nick Cave gående ned ei trapp fra muren der borte, og det var så fullt her at ikke alle kom inn, sier Gunnufsen.

Engangsforeteelse

Toffen Gunnufsen fotografert på Quartfestivalen like rundt årtusenskiftet, da festivalen hadde sin storhetstid. Foto: cci-kurs

Gunnufsens gjenoppståtte jubileumsfestival kommer ikke til å ligne den siste Quartfestivalen som gikk konkurs med over 30 millioner kroner i 2009. Da hadde Toffen forlengst pakket sammen og dratt til Hovefestivalen.— Vi har et budsjett på 8-10 millioner kroner, hvorav fem millioner til booking. Dette er en engangsforeteelse for å feire at det er 25 år siden festivalen oppstod med Quadradurmusivalen i 1991. Det blir en «siste natt med gjengen» for å avslutte dette på en ordentlig måte, sier Gunnufsen.

Ikke skremt

Det er Morten Johansen og kommunikasjonsbyrået MJAS fra Kristiansand som står bak initiativet og finansieringen, etter at han i fjor kjøpte konkursboet etter Odderøya Live. Her var også rettighetene til den gamle Quart-logoen med på kjøpet.

— Men nå har altså Quart gått konkurs her to ganger etter at du dro til Hovefestivalen i 2006, og Odderøya Live har også gått konkurs på Odderøya. Skremmer ikke sporene?

— Nei, dette blir i en helt annen skala. Vi lager en todagers-Quart 28. og 29. juni med scener i Bendiksbukta og på Odden, og vi går i balanse hvis det kommer 4-5.000. Men her er jo plass til 10.000, sier den gamle festivalgeneralen.

Satte på kartet

Slik håper Toffen det blir i Bendiksbukta 28. og 29. juli. Dette er fra Quarts konsert med Kaiser Chiefs i 2005. Foto: Torstein Øen, Jan mortensen

At Palmesus arrangeres i byen samme uke bekymrer ham ikke:— De holder på med noe helt annet enn oss.

— Hvem spiller?

— Sannsynligvis artister som har spiltpå festivalen på 90-tallet. Band som satte festivalen på kartet og var med på å løfte den fra å være en regional til å bli en nasjonal begivenhet. Samtidig skal det være artister som fremdeles er aktive og aktuelle, sier Gunnufsen.

Dermed er det bare å sette i gang å spekulere. I denne perioden spilte artister som Underworld, Weezer, Foo Fighters, Chemical Brothers, Nick Cave, Rage Against the Machine, Suede, Faithless, Iggy Pop, Beastie Boys og Björk på festivalen.

Ikke sippegreier

— Men det er klart det blir uptempo, siden dette skal være jubileum. Vi gidder ikke ha noe sippegreier, sier Gunnufsen.

Allerede på forsommeren verserte ryktene om at det var en Quart-gjenforening på gang, uten at det var mulig å få hverken Gunnufsen eller noen andre til å bekrefte det.

— Det var først for et par uker siden at vi bestemte oss for å gå for det. Da gikk en viktig booking igjennom, og vi har mer på gang som vi kommer til å offentliggjøre snart, sier Gunnufsen som også er bookingsjef i Skral Festival.

— Festivalen her blir produsert av Skral, opplyser Gunnufsen. Samtidig strømmer det altså på med gamle festivalfrivillige.

Fuck for Forest

— Det er også flere artister som har ringt og bedt om å få spille bare på rykter, og det ligger også an til at gamle konsepter gjenoppstår her, sier Gunnufsen.

— Kommer Fuck for Forest tilbake?

— Hahaha. Nei, det tror jeg vi drøyer.

— Og du er helt sikker på at det ikke blir flere nye Quartfestivaler hvis dette går bra?

— Ja! I så fall blir det uten meg. Jeg er jo snart seksti år, sier Toffen Gunnufsen (54).

Hvem spiller?

Bandene som spiller på Quart25 spilte også på festivalen på nittitallet.

Her er lista over Quarts hovednavn i denne perioden.

1992: Spiritualized, Bel Canto, Pogo Pops, Black Press.

1993: Mental Overdrive, Anne Grete Preus.

1994: Blur, deLillos, Elvis Costello, Underworld, The Orb.

1995: Weezer, Supergrass, Tricky, House of Pain, Urge Overkill, Paradise Lost, The Black Crowes.

1996: Foo Fighters, Pulp, Chemical Brothers, Nick Cave, Coolio, Slayer, Massive Attack, Motorpsycho, Gartnerlosjen, Ministry.

1997: Rage Against The Machine, Suede, Aphex Twin, Daft Punk, Faithless, Fatboy Slim, Charlatans.

1998: Iggy Pop, Beastie Boys, Teenage Fanclub, Tori Amos, Björk, Portishead, Bertine Zetlitz.

1999: Blur, Fatboy Slim, bob hund, Massive Attack, Garbage, Mercury Rev, The Cardigans, Marilyn Manson, Happy Mondays.

Kilde: Wikipedia.