Ballonger er et fast innslag i blant annet barneburdager, men ballongene kan avgi skadelige stoffer når munnen kommer i kontakt med gummien, viser Testfaktas undersøkelse. Foto: Illustrasjonsfoto: Christin Gasner NTB/ Scanpix

Svenske Kemikalieinspektionen (tilsvarende Miljødirektoratet, red.anm.) advarer foreldre mot å la barna putte ballonger i munnen og blåse dem opp, bruk heller pumpe! Det samme rådet gir norsk professor i miljøtoksikologi.

Ballonger er et fast innslag i blant annet barnebursdager, men ballongene kan avgi skadelige stoffer når munnen kommer i kontakt med gummien.

Tidligere har det kun eksistert regler for hvor mye av stoffene som er tillatt i smokker og tåteflasker, men i juli 2013 ble reglene skjerpet til å gjelde også ballonger.

Men når svenske Testfakta kjøper inn ballonger fra noen av de største butikkjedene i vårt naboland, viser det seg at de skadelige stoffenefortsatt finnes i ballongene. (se fakta)

Halvparten av ballongene i testen avgir for høye doser av nitrosaminer eller nitroserbare stoffer som kan omdannes til nitrosaminer i kroppen.

— Det er selvsagt ikke bra, sier Ing-Marie Olsson, toksikolog på Kemikalieinspektionen i en pressemelding.

Professor: Bruk heller pumpe

Professor Anders Goksøyr. Foto: Universitetet i Bergen

— Nitroserbare stoffer betyr at de kan omdannes til nitrosaminer i kroppen. Det er bare en liten andel av det du får i deg som omdannes, det er derfor grenseverdien er høyere enn for nitrosaminer. Nitrosaminer tilsettes gummiprodukter for å gjøre dem myke, forteller Anders Goksøyr, professor i miljøtoksikologi ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen.- Men prinsippet for disse stoffene er at man bør tilstrebe å få i seg så lite som mulig, derfor må oppfordringen være til foreldre at de unngår at barn blåser opp ballongene, men heller bruker pumpe. Og til produsentene må oppfordringen være å unngå denne type stoffer i produktene. legger han til.

Fjerner de aktuelle ballongene

Innhold av nitrosaminer i leketøy er regulert gjennom det europeiske leketøydirektivet. Dette direktivet er innført i Norge i leketøyforskriften. Det er likt regelverk i Norge og i Sverige og EU.

Prinsesseballongene fra Egmont Kärnan kommer dårligst ut (se den fulle oversikten her).

De fire første kolonnene viser ballonger som inneholder for høye verdier av nitroserbare stoffer, den aller første sogar også nitrosaminer. Foto: Testfakta

De inneholder for høye verdier av nitrosaminer og ligger hele 15 ganger over grenseverdiene for nitroserbare stoffer. Ballongene ble kjøpt inn på Åhléns i Sverige, men finnes ikke å få kjøpt hos Åhléns i Norge. Det gjør derimot en annen av ballongtypene, Happy Party, som inneholder for høyde doser av nitroserbare stoffer.

Ballonger av denne typen målte et for høyt innhold av nitroserbare stoffer i Testfaktas undersøkelse. De er i salg hos Ica og Coop i Norge. Foto: Testfakta

Coop og Ica i Norge bekrefter at ballonger av merke Happy Party er å få kjøpt i deres butikker. — Vi ser alvorlig på det er blitt påvist for høyt nivå av nitroserbare stoffer i enkelte ballonger som vi tilbyr i Coop-butikkene. Vi fjerner nå de aktuelle ballongene fra våre butikker. Helt konkret gjelder dette Happy Party-ballonger som ble produsert før nye, strengere krav ble innført i fjor sommer, heter det i en kommentar fra Coop Norge.

— Vi har fått opplyst fra vår leverandør Pictura at de har endret produksjonen av disse produktene for å etterkomme de nye reglene som trådde i kraft i 2013. Ifølge leverandøren skal det ikke finnes ballonger med for høye verdier i norske butikker. Dette vil vi følge opp i samarbeid med Pictura for å forsikre oss om at stemmer, sier ICA Norge ved Simen Løvsberg Sund.

Testfakta har også kontaktet Åhléns, Ica og Coop i Sverige. De svarer også at de vil trekke produktene fra markedet.

Miljødirektoratet planlegger kontroller

En ting er «normal» omgang med ballonger, man blåser dem opp og ferdig med det, men professor Anders Goksøyr påpeker at barn kan ha en tendens til å ville sitte med ballongen og slikke på den og ha den i munnen.

Barn er dessuten mer følsomme for kreftfremkallende stoffer siden det er mye som kan påvirkes i tidlige barneår utviklingsmessig.

— Det er ved kontakt via væske, spytt og svette at man eksponeres. At nitrosaminer kunne være kreftfremkallende, var faktisk noe man oppdaget i Norge på 1970-tallet. Storfe og gris ble fôret med sildemel som var blitt konservert med nitritt, og man så et utbrudd av krefttilfeller og leverskade. Nitritt sammen med proteinrik mat vil kunne føre til at det dannes nitrosaminer. Nitritt og nitrat er nå strengt regulert som konserveringsmiddel i Norge, forteller Goksøyr.

Det er Miljødirektoratet som er tilsynsmyndighet for leker i Norge for det som gjelder kjemisk innhold og støy.

Les mer her.

— Miljødirektoratet er kjent med at nitrosaminer eller nitroserbare stoffer kan finnes i ballonger. Vi planlegger kontroller av dette i løpet av 2014, sier Cecilie Kristiansen, seksjonsleder ved produktseksjonen.

— Ved alle typer kontroller vil avvik vi finner på regelverket følges opp med frister for å rette opp forholdet, for eksempel å fjerne forbudte produkter fra markedet. Vi kan bruke tvangsmulkt for å få forholdene raskt brakt i orden. Ved alvorlige funn vil anmeldelse vurderes, legger hun til.

Fakta om nitrosaminer

  • Nitrosaminer er stoffer som inneholder en bestemt kjemisk funksjonell gruppe. Nitroserbare stoffer er stoffer som kan omdannes til nitrosaminer.

  • Mange nitrosaminer er svært kreftfremkallende stoffer

  • Nitrosaminer/nitroserbare stoffer kan finnes i produkter laget av naturgummi eller syntetisk gummi (lateks) – for eksempel ballonger. De kan også finnes i fingermaling.

  • Forbud: Nitrosaminer og nitroserbare stoffer er forbudt i leker til barn under 36 måneder og leker som er beregnet på å puttes i munnen, dersom stoffene lekker ut i mengder over hhv 0,05 mg/kg (nitrosaminer) og 1 mg/kg (nitroserbare stoffer)

  • EN 71-12: ny standard for nitrosaminer og nitroserbare stoffer.

  • (Kilde: Miljødirektoratet)

Fakta om testen

  • Det franske laboratoriet Eurofins har på oppdrag fra Testfakta testet åtte ulike typer ballonger for innhold av nitrosaminer og nitroserbare stoffer som avgis i kontakt med spytt.

  • Ballongene er kjøpt inn i stockholmsområdet i mai og juni 2014. * I EUs leketøysdirektiv finnes grenseverdier for hvor mye nitrosaminer (0,05 mg/kg) og nitroserbare stoffer (1 mg/kg) som får lekke ut fra leketøy. -t Analysen er utført i henhold til standarden EN 71-12. * Alle leker som distribueres og selger på EU-markedet etter 20. juli 2013 må oppfylle kjemikaliekravene i leketøysdirektivet. Om en grossist eller forhandler har varer igjen på lager som er kjøpt inn før denne datoen, kan de selges ut.

Twitter: Få familie- og oppvekststoff fra kristine_gl.