Det opplyser Sørlandet sykehus i en pressemelding onsdag ettermiddag. Dette er et skandinavisk forskningsprosjekt for å minske antall flåttbårne infeksjoner hos mennesker og dyr.

Prosjektet kalles ScandTick Innovation, og skal vare i tre år. Det ledes av Sørlandet sykehus og Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i Sverige.

Nyvinninger

De øvrige partnerne i samarbeidsprosjektet er Folkehelseinstituttet, Universitetet i Agder og Norges miljø— og biovitenskapelige universitet, samt seks andre partnere i Danmark og Sverige, ifølge Sørlandet sykehus.

— Vi håper å gjøre nyvinninger når det gjelder diagnostikk og behandling, sier Vivian Kjelland.

Hun er prosjektleder fra norsk side, og arbeider som forsker ved Universitetet i Agder og Sørlandet sykehus.

Største

ScandTick Innovation er det største forskningsprosjektet om flått og flåttbårne sykdommer i Skandinavia.

— Deler av forskningen vil også fokusere på utvikling av gode vaksiner og bedre behandling, sier seniorforsker Åshild Andreassen ved Folkehelseinstituttet.

I ScandTick Innovation skal det drives forebyggende informasjonsarbeid, utvikles forbedret behandling av flåttinfeksjoner og arbeides for å fremstille en rask og sikker diagnostikk av mennesker og dyr.

Mikrober

— Det skal forskes mer på flåttmikrober. Vi inkluderer også det veterinærmedisinske fagområdet, med fokus på flåttbårne infeksjoner som er viktige for dyrehelsa, sier Snorre Stuen, som er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

EU har bevilget 4,4 millioner Euro. De deltagende partnerne fra Norge, Sverige og Danmark bidrar med et like stort beløp som medfinansiering. Prosjektet er en del av EUs Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020.