Mandal med sine drøyt 15.000 innbyggere har intensjoner om å bli en del av Lindesnes kommune sammen med Marnardal og Lindesnes. Foto: Jarle R. Martinsen

— Ja, si det. Det har vi rett og slett ikke tenkt så mye på, innrømmer prosessveileder Dag Petter Sødal hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Han skal guide kommunene gjennom jungelen av vanskeligheter fram mot nye sammenslåinger.

Men om Nye Kristiansand blir én stor bykommune eller en storkommune med to byer, står ikke skrevet noe sted. Ei heller om Mandal forblir by når og hvis de slår seg sammen med Lindesnes og Marnardal i storkommunen Lindenes.— Mandal skal fortsatt være by. Det står i intensjonsavtalen med Nye Lindesnes, opplyser ordfører Alf E. Andersen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Hvor går grensen?

- Mandal skal fortsatt være en by, mener ordfører Alf G. Andersen (Frp). Hvor bygrensen skal gå er mer usikkert. Foto: Jarle R. Martinsen

Men ved nærmere finlesning, viser det seg sannelig ikke å være tilfelle likevel. Det eneste som står er at den nye kommunens navn skal være Lindesnes. «Den nye kommunen vil ha ca 23 000 innbyggere, og vil være stor nok til ha en godt hørbar stemme politisk i Agder,» heter det. Videre står det at rådhus og administrativ ledelse skal plasseres i Mandal, men ingen ting om at Mandal skal være by.

— Det er i alle fall enighet om at Mandal fortsatt skal være by, sier Andersen.

- Men hvor skal grensene for byen gå når den er innlemmet i en ny, stor kommune?

— Det er et godt spørsmål, men det er jo naturlige avgrensinger mot sjøen, elva og fjell-landskapet i bakgrunnen, mener Andersen.

Ukjent for Thomassen

Heller ikke i Lillesand er dette spørsmålet krystallklart. Bystyremedlem Einar Holmer-Hoven (H), som ønsker at den nye kommunen skal hete Sanden, sa til Fædrelandsvennen mandag at de er bedt om å oppgi sin bystatus.

-Lillesand blir egen by. Det har aldri vært noe tema, og blir det heller ikke, hevder ordfører Arne Thomassen (H) Foto: Steinar Vindsland

«Ukjent», svarer hans partifelle, ordfører Arne Thomassen på sms når Fædrelandsvennen konfronterer ham med påstanden. På spørsmål om Lillesands bystatus i ny kommune, svarer Thomassen, stadig på sms:«Fortsatt by. Ikke vært tema og blir ikke det. Lillesand egen by i K5».

Men det står ikke nevnt med et ord i utkastet til intensjonsavtale for sammenslåing av Lillesand, Birkenes, Kristiansand, Søgne og Songdalen. Det står svært mye om kommunedeler, men ingen ting om by.

Storbymidler

Men også ordfører Harald Furre (H) mener en ny kommune vil inkludere to byer:

-Den nye kommunen får to byer, Lillesand og Kristiansand, mener ordfører Harald Furre (H). Foto: Kjartan Bjelland

— Kristiansand og Lillesand vil fortsatt være to byer, sier han. Men innrømmer at temaet ikke har vært gjenstand for debatt.- Men dere håper jo at kommunalminister Jan Tore Sanner skal komme med løfter om storbymidler. Regner dere da hele den nye kommunen som én storby?

— Det er basert på innbyggertallet i den nye kommunen, sier Furre.

Men om svaret synes uklart, skal det også sies at definisjonen av hva som er en by og hvor grensene går har vært gjenstand for debatt over hele kloden så lenge menneskene har klumpet seg sammen rundt ulike handelssentre og forsøkte å administrere hverandre. Og det er lenge. Svært lenge.

«Spørsmålet «Hva er en by?» er (...) interessant og ikke uten videre enkelt å besvare.» , heter det i Store Norske Leksikon som drar perspektivene helt tilbake til de gamle egypterne.

Kontinuerlig vekst og endringer gjør byens karakter vanskelig å gripe:

«I det øyeblikk vi forsøker å få tak i selv de mest elementære data om urbaniseringens eller byutviklingens omfang i verden, støter vi (...) på motsetningen mellom gammel form og ny funksjon.» , står det.

Kan bestemme selv

Her i Norge opphevet Stortinget i 1995 like godt hele lovgivningen som skilte mellom by- og herredskommuner. Fra da av ble alt kommuner, og de kan selv bestemme om de også vil kalle seg by. Eneste kriterium er at den må ha minst 5000 innbyggere, og være et «bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse».

Derfor kunne eksempelvis Lyngdal selv bestemme at de ville være en by, hvilket de også gjorde i 2002 - anført av en stor, fin ku i kommunevåpenet.

Etter å ha konferert med juridisk ekspertise hos Fylkesmannen, antar prosessveileder Dag Petter Sødal at spørsmålet om bruk av ordet by må tas opp i forbindelse med sammenslåing. Men han mener at en eksisterende by vil kunne fortsette å kalle seg det, også etter å ha gått inn i en større kommune.

Likevel er grunnen såpass gyngende her, at vi blir henvist videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for et autorisert svar.

Mandag ettermiddag hadde Fædrelandsvennen ikke fått klargjørende tilbakemelding fra departementet.