— Vi ser svært alvorlig på alle former for trygdesvindel. Hele velferdssystemet er basert på tillit, sier direktør Sverre Lindahl i Nav Kontroll.

I fjor ble 1318 personer anmeldt for å ha svindlet Nav for til sammen 238 millioner kroner. Det er ny rekord. 789 av fjorårets politianmeldelser gjaldt dagpenger og 218 arbeidsavklaringsmidler.

Lokal gjenganger

En 41 år gammel kristiansander er i tingretten dømt til fire måneders ubetinget fengsel, etter at han over en periode på halvannet år svindlet til seg 315.000 kroner i arbeidsavklaringspenger som han ikke hadde krav på. Mannen flyttet i denne perioden til utlandet uten å varsle om dette til Nav.

Retten fant det straffeskjerpende at 41-åringen også en gang tidligere er dømt for trygdesvindel. Forrige gang han ble dømt for trygdesvindel mottok mannen arbeidsledighetstrygd mens han hadde tatt seg arbeid utenfor Norges grenser.

Domfeltes helsetilstand bidro til at fengselsstraffen ikke ble lengre enn fire måneder. Aktor la ned påstand om sju måneders ubetinget fengsel.

Lindahl kan ikke kommentere dommen mot kristiansanderen spesielt. Han sier at antallet anmeldelse av arbeidsavklaringspenger har økt de siste årene. I løpet av årets første åtte måneder anmeldt Nav 281 personer for å ha svindlet til seg 71 millioner kroner bare for denne stønaden. Fire av disse bor i Vest-Agder.

Store mørketall

— Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor store mørketall, men i 2013 anslo Proba Samfunnsanalyse at svindelnivået kan ligge på fem prosent. Det vil si at Nav svindles for omtrent åtte milliarder kroner årlig, sier Lindahl.

På spørsmål om det er for enkelt å lure systemet, svarer direktøren i Nav Kontroll at det hele tiden blir en avveining hvor store ressurser som skal brukes på å forebygge og avdekke svindel, før dette går på bekostning av saksbehandlingstid og andre viktige oppgaver.

— Vi gjennomfører både stikkprøver og etter risikovurderinger. Ikke bare har antall anmeldte økt de siste årene, men også beløpene er blitt stadig større. Kontrollene ser ut til å ha blitt stadig mer treffsikre, sier han.

Neste år vil det bli vanskeligere å svindle Nav. Da skal nemlig arbeidsgiverne levere månedlige inntektsopplysninger til skatteetaten som Nav får tilgang til i sitt kontrollarbeid.

Ikke dobbel straff

Hvis man svindler dagpenger, kan Nav velge å utestenge vedkommende fra rettet til stønaden for en periode som et alternativ til politianmeldelse. Det er altså ikke mulig å både utestenge og anmelde noen. Når det gjelder arbeidsavklaringspenger har Nav ikke mulighet for å utestenge brukere.

— Nav krever alltid tilbake svindlet beløp, og de groveste sakene blir alltid politianmeldt, sier Lindahl.