— Jeg er veldig spent, absolutt. Jeg valgte å være med i dokumentaren, fordi jeg synes temaet er viktig å få belyst og at mannen i gata får se hvordan det egentlig er å bli født i feil kropp, sier Ante Johan Bjelland (31)

Dokumentaren «Født i Feil Kropp» handler om 14 personer som alle har til felles at de føler seg malplassert i den kroppen de har har fått utdelt. De første opptakene startet for omtrent tre år siden. Mandag blir dokumentaren vist på tv for første gang.

- Satt inne med en stor frykt

Da Grimstadmannen Ante Johan Bjelland ble født, het han Anette Bjelland. Han vokste opp som eneste jenta i en søskenflokk med bare gutter. Bjelland visste tidlig at kroppen ikke var samstemt med det han selv følte at han var.

Les også: Endelig en av gutta

— Jeg har alltid visst det og tenkt at dette må jeg få ordnet på ett eller annet vis. Som barn skremte det meg, fordi temaet er så tabubelagt. Jeg turte ikke å snakke om det til noen og satt inne med en stor frykt. Spesielt for å fortelle det til foreldrene mine. Jeg så for meg det verste, sier Bjelland, som har en fortid som damefotballspiller i Amazon.

Grimstadmannen viser frem portrettbilde av da han fortsatt het Anette. Foto: Kjartan Bjelland

Kom ut for 11 år siden

I 2003, da Bjelland var 22 år gammel, klarte han ikke holde på hemmeligheten lenger.

— I den perioden mistet jeg bestevennen min og satt inne med veldig mange følelser. Det var mamma som spurte meg rett ut om jeg ville bli gutt, forteller Bjelland.

Han skryter av foreldrene og familiens håndtering av situasjonen.

— Jeg har vært veldig heldig. Både venner og familie har utelukkende støttet meg.

Fjernet livmor

Bjelland startet den første kjønnsoperasjonen for fem år siden. Han har gått på hormonbehandling siden 2008 og har fått operert både bryst og fjernet eggstokker og livmor. I fremtiden planlegger han også å få gjennomført en penis-operasjon.

Bjelland har i flere anledninger fortalt sin historie i media. Og tilbakemeldingene har strømmet inn.

- Lever et strålende liv

— Jeg har kun fått utelukkende positive tilbakemeldinger både fra kjente, bekjente og ukjente. Jeg ønsker å stå fram med min historie for å sette fokus på et tabubelagt tema. Jeg vil fortelle at selv om man får et vanskelig startskudd i livet, så er det ikke verdens undergang. Om du blir født med feil kjønn i dag, er du ikke alene. Vi er flere, og det finnes hjelp til å korrigere det uttrykket man ikke føler seg vel med.

— Det går fint an å leve et normalt og fint liv. I dag lever jeg et helt strålende liv, fortsetter Bjelland, som i dag bor i Oslo og jobber i film- og tv-bransjen.