Kollegaene fra Eplehagen barnehage i Lyngdal er på overraskelsestur, regissert av Renate Akersmyr, nummer to fra venstre. De andre på bildet er Linda Ohnstad, Trine Lill Herdal Andreassen, Berit Salamonsen og Alina Fredriksen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Christian Watne Bjåland (13) er fra Vanse, og prøvde seg i klatreparken på åpningsdagen lørdag. Foto: Heida Gudmundsdottir
Trine Lill Herdal Andreassen i dyp konsentrasjon under utprøving av ziplineren i klatreparken Høyt & Lavt. Foto: Heida Gudmundsdottir
– Dritgøy! Ingen tvil om hva 16 år gamle Camilla Tai mener om utfordringene i skogen ved Grotjønn. Foto: Heida Gudmunsdottir

KRISTIANSAND: Barnehagepedagog Renate Akersmyr kommer svevende i en zipliner i den nyåpnede klatreparken Høyt & Lavt i Suldalen i Kristiansand.

Linda Ohnstad er på blåtur med kollegaer fra en barnehage i Lyngdal, og synes det er helt knall med en aktiv overraskelse. Foto: Heida Gudmunsdottir

De er en jentegjeng fra Eplehagen barnehage i Lyngdal som er på blåtur sammen; en overraskelsestur ut i det ukjente.— De er en sporty gjeng som er med på det meste. Prisen er grei, den, vi kan jo være her så lenge vi vil, sier Akersmyr.

Renate Akersmyr i øvingsområdet til klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand. Foto: Heida Gudmundsdottir

Elisabeth Høibo og Inger Hutchinson fra Visit Sørlandet, som var på plass under åpningen av parken, mener Fædrelandsvennens oversikt over attraksjonstilbudene viser at landsdelen med rette kan kalle seg Barnas Sørland.At prisene kan variere fra rett over tre hundrelapper til tett på tre tusenlapper for en familie for en dag, er ikke unaturlig, mener Hutchinson.

— Ikke mulig å sammenligne priser

— Å sammenligne priser på så ulike attraksjoner og opplevelser er en svært krevende øvelse, og i grunnen ikke mulig. Til det er tilbudene altfor ulike i både varighet og innhold. Det er jo også sånn at du kan ta høyere priser i mer sentrale områder, hvor gjennomstrømningen av turister er større, påpeker Hutchinson.

Pablo Cortes (t.v.) og Magnus Thorsen (begge 28) høyt oppe i trærne under testing av klatreparken Høyt & Lavt i Kristiansand lørdag. – Vi blir 12 år igjen her oppe, roper de. Foto: Heida Gudmunsdottir

Pablo Cortes og Magnus Thorsen, som har med seg nevøene inn i skogen, har samme oppfatning om prisene som Renate Akersmyr.— 310 kroner for 6,5 timer er en grei timepris, mener Magnus Thorsen.

De voksne er vel så ivrige som barna.

Niklas Skafsgaard (11) gjør seg klar for ziplineren, sammen med Pablo Cortes og Magnus Thorsen. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Det er deilig å være her oppe i trærne, jeg blir 12 år igjen, smiler Pablo Cortes, som egentlig er 28 år.

- Måtte det yre av folk

Terje Næss, (Ap) sto for den offisielle åpningen av Høyt & Lavt Kristiansand lørdag.

— Her kan familier boltre seg og utfordre seg sjøl, mens de lærer å mestre nye oppgaver i naturen. Det finnes ikke noe flottere syn enn folk som leker. Måtte det yre av folk her, sa Næss da han klippet tauet til parken.

Les også:

Lederen av kulturstyret i Kristiansand mener parken vil gi et løft til bydelene Hellemyr og Suldalen spesielt, og til Kristiansand som destinasjon.

Den offisielle åpningen av klatreparken var det Terje Næss (Ap), leder av kulturstyret i Kristiansand, som sto for. Næss står som nummer to fra høyre, i lys dressjakke. Foto: Heida Gudmunsdottir

Salgs— og markedsansvarlig Karoline Kaasa Dahl i Høyt & Lavt Kristiansand, sier de har fått enorm respons i forbindelse med åpningen.

— Folk ringer og sender e-poster der de etterspør bursdagsfeiringer og gruppeopplegg. Vi ønsker å være et breddetilbud for alle aldre og nivåer. Med sentrumsnær beliggenhet håper vi at både lokalbefolkning og turister vil bruke oss, sier hun.

Fædrelandsvennens eksempel, en familie med to voksne og to barn på åtte og ti år, vil koste 1140 kroner i klatreparken (se nederst i artikkelen).

- Stort mangfold

— Så langt har jeg registrert én negativ kommentar om prisnivået. Vi har ikke familierabatt, men egne priser for skoleklasser og grupper på minimum 20 personer. Når du har løst billett her, kan du være så lenge du vil, påpeker Kaasa Dahl.

— For å kunne drive forsvarlig og ivareta sikkerheten, må vi ha en rekke instruktører på plass, i tillegg til parkansvarlig og en som tar seg av billettsalg, forklarer hun.

Visit Sørlandet-representantene er begeistret for det nye tilskuddet til landsdelens aktivitetsflora.

Elisabeth Høibo og Inger Hutchinson i Visit Sørlandet mener den nye klatreparken i Suldalen er perfekt for en aktiv familie. – Barnefamilier på Sørlandet har et vell av tilbud å boltre seg i, sier de to. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Dette er perfekt for en aktiv familie, og et godt eksempel på muligheten for utfoldelse og mestring ute i naturen. Her bygges det samhold for foreldre og barn, fastslår Elisabeth Høibo, som jobber med Norgesmarkedet i Visit Sørlandet.

— På Sørlandet er mangfoldet stort for barn og barnefamilier, året rundt. Vi som bor her, er heldige. Bare i én times rekkevidde fra Kristiansand er det utrolig mye forskjellig å velge i for folk, sier Høibo og Hutchinson.

— Én dag i Dyreparken kan føles dyrt idet du betaler, men den ene dagen kan romme tusen opplevelser. Ved andre attraksjoner, som er rimeligere, er kanskje valgmulighetene færre, men det kan være en like fin og minneverdig opplevelse, sier Inger Hutchinson og Elisabeth Høibo.

- Gøy å gjøre noe sammen

Reidun Albertsen er mamma til 16 år gamle Camilla, som allerede har fått sesongkort i klatreparken.

— Jeg synes ikke prisen er gal, med tanke på at hun kan være her så ofte og lenge hun vil, sier mamma.

— Her er jeg aktiv og kan utfordre meg sjøl, sier supplerer datteren.

Pappa Bjørn Atle Hansen sjekker at hjelmen sitter som den skal på datteren Christine (12), mens Celine (8) venter på tur. Foto: Heida Gudmundsdottir

Bjørn Atle Hansen har tatt med døtrene Christine (12) og Celine (8) i parken.— Det er gøy å gjøre noe aktivt sammen som familie, er de tre enige i.

Instruktør Vilde Holme veileder Bjørn Atle Hansen og døtrene Christine (12) og Celine (8) i riktig bruk av sikkerhetsutstyret. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Hva synes du om prisen?

— Det er nok, for å si det sånn. Vi har vært i klatreparken på Evje tidligere, og der betaler vi per runde. Her kan du være så lenge du vil når du har løst billett, det er bra. Vi ser fram til å teste det ut, sier Bjørn Atle Hansen.

Forbrukerrådet: - Store forskjeller i pris, men også i opplevelse

Regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet synes det er mye spennende på listen over sørlandske attraksjoner for barnefamilier.

— Det er veldig nyttig for de som planlegger ferie og fritid å ha en slik samlet oversikt, sier Nyberg.

Regiondirektør Erik Nyberg i Forbrukerrådet. Foto: Reidar Kollstad

Regiondirektøren konstaterer at prisene varierer mye.— Ja, det er store forskjeller i pris, men det er også store forskjeller i opplevelse. Forbrukerrådet har ingen innvendinger til prisnivået. Det er et fritt marked, slår Nyberg fast.

Han sier det er uhyre sjelden at Forbrukerrådet får inn klager på disse attraksjonene.

— Det er alltid viktig at både pris og innhold er tydelig opplyst om. Skapes det for eksempel inntrykk av at «alt» er inkludert, så må dette også være korrekt, fremholder Erik Nyberg.

Prisoversikt for aktiviteter og attraksjoner på Sørlandet

Dyreparken:

Dyreparken, Kristiansand. Foto: dyreparken
Badeland i Dyreparken, Kristiansand. Foto: Kristin Ellefsen

Priser ved nettbestilling. Kjøper man direkte fra billettluka koster det 25 kroner ekstra for hver billett.Kun Dyreparken: Barn 2 X 369 kroner + voksne 2 X 419 kroner = 1576 kroner.

Dyreparkens badeland: 4 X 219 kroner = 876 kroner.

Dyreparken + Badeland: Barn 2 X 519 kroner + voksne 2 X 569 kroner = 2176 kroner.

Barnas dyrepark i Lindesnes:

Barn 2 X 95 kroner + voksne 2 X 125 kroner = 440 kroner.

Aquarama bad Kristiansand:

Aquarama bad, Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Familiebillett for fire personer: 575 kroner.

Lindesnes fyr:

Lindesnes fyr. Foto: Marianne Henriksen

Barn 2 X 25 kroner + voksne 2 X 75 kroner = 200 kroner.

Vitensenteret Sørlandet, Arendal:

To voksne og to barn koster 330 kroner.

Elgtun på Landeskogen i Bygland:

Elgtun, Bygland. Foto: Johs Bjørkeli

Familiebillett for to voksne og to barn: 440 kroner.

Troll Aktiv på Evje:

Troll Aktiv, Evje. Foto: Kristin Ellefsen

Flere aktiviteter.Eksempel: Barnepakka med 3 timer rafting, klatring, skyting med pil og bue med mer. 650 kroner per person X 4 = 2600 kroner.

Klatreskogen på Evje:

Klatreskogen på Evje. Foto: Johs. Bjørkeli

Grand Park: 4 billetter X 370 kroner = 1480 kroner.

Den lille dyrehage i Gjerstad:

Barn 2 X 169 kroner + voksne 2 X 199 kroner = 736 kroner.

Sørlandsbadet i Lyngdal:

Sørlandsbadet, Lyngdal. Foto: Heida Gudmundsdottir

Barn 2 X 120 kroner + voksne 2 X 165 kroner = 570 kroner.

Leos lekeland:

Barn 2 X 169 kroner, voksne gratis = 330 kroner.

Planeten Pluto i Sørlandsparken:

Barn 2 X 140 + voksne 2 X 30 = 340 kroner.

Mineralparken på Evje:

Mineralparken, Evje og Hornnes. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Barn 2 X 110 kroner + voksne 2 X 160 kroner = 540 kroner.

Klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand:

Barn 110-140 centimeter 260 kroner X 2, voksne 310 X 2 = 1140 kroner.

Prisene er hentet inn fredag 3. juni og vi har bedt om priser som vil gjelde lørdag 11. juni 2016. Flere av attraksjonene har tilbud om sesongkort, som vil gi andre priser enn de vi viser i vår oversikt. Listen er ikke komplett. Vi tar forbehold om eventuelle feil og mangler.

Er det noen som mangler? Skriv gjerne sted og pris i kommentarfeltet under.