Det militære nettet er i ferd med snøres sammen rundt Den islamske stat. I Syria har kurdiske styrker — støttet av vestlige fly - begynt å nærme seg byen Raqqa, som IS har erklært som hovedstad i det såkalte kalifatet. Det har kommet meldinger om at terrororganisasjonen som følge av dette har erklært unntakstilstand i byen. Det er i så fall et tegn på at situasjonen oppfattes som alvorlig.

I Irak erklærte myndighetene mandag at de er i gang med gjenerobringen av byen Falluja, som bare ligger 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad. Byen har lenge vært regnet som et arnested for militante sunnier og var et senter for væpnet motstand mot de amerikanske styrkene etter invasjonen. Siden januar 2014 har Falluja vært kontrollert av IS. I det siste har det kommet dramatiske rapporter om mennesker som er i ferd med å sulte i hjel og om henrettelser av innbyggere som nekter å kjempe sammen med IS mot regjeringsstyrkene. De anslagsvis 50.000 gjenværende innbyggerne risikerer også å havne i kryssilden i de kampene som nå står for døren.

Skulle IS miste kontrollen over Falluja, vil det være en alvorlig svekkelse av organisasjonen. I dag er dette sammen med Mosul de viktigste byene under IS-kontroll i Irak. Og få er i tvil om at irakiske styrker vil sette kursen mot nettopp Mosul hvis og når Falluja er gjenerobret.

Summen av alt dette er at Den islamske stat er under kraftig militært press. Det betyr dessverre ikke at organisasjonen er uten kraft. De siste dagene har det vært en rekke selvmordsaksjoner i Bagdad. Mange observatører ser på disse som et uttrykk for desperasjon fra IS' side - og som et uttrykk for organisasjonens fortsatte evne til å utøve terror. Derfor har enkelte europeiske forskere uttrykt bekymring for at de militære offensivene kan føre til flere voldshandlinger i regi av IS i andre land.

Den frykten kan ikke avvises . Men den kan ikke være en grunn til å lette det militære presset mot terrororganisasjonen. Så lenge IS kontrollerer områder på bakken, er det dessverre ingen vei utenom å bekjempe grupperingen med militære midler.