Det er godt nytt for barnehage og skolesektoren i disse to kommunene i fylket vårt. I alt er det 27 kommuner landet over som blir språkkommuner i 2016. Det var 48 kommuner og fire fylkeskommuner søkte om å bli med på satsingen.

Språk, lesing og skriving

Språkkommuner er en del av regjeringens satsing Språkløyper — den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving 2016 - 2019. Målet med satsingen er å styrke barnehagens språkmiljø og å gjøre skoleelevene bedre til å lese og skrive.

For mange barn begynner på skolen uten å kunne godt nok norsk og mange elever i grunnskolen har leseferdigheter under kritisk grense. Høsten 2015 var 21 prosent av jentene og hele 27 prosent av guttene på 5 klassetrinn på landsbasis på det laveste mestringsnivået i lesing på de nasjonale prøvene. Skal vi gjøre noe med slike tall, må det satses lokalt. Det er det Hægebostad og Audnedal kommuner nå vil gjøre. Og arbeidet må starte allerede i barnehagen for å få til en helhetlig satsing. Det har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vært tydelig på.

30 millioner

Regjeringen har satt av 30 millioner kroner til satsingen. Og språkkommunene får tilskudd som skal brukes til å etablere og drifte faglige nettverk hvor lærere og barnehagelærere kan delta. Det blir også gitt tilskudd til delvis frikjøp av ressurslærere. Det nasjonale Lesesenteret og Skrivesenteret vil gi faglig støtte til kommunene som er med i prosjektet underveis.