Mannen bestilte stoffet gjennom ulike utenlandske nettsider. Så fikk han det sendt hjem til Arendal i vanlige konvolutter med hans fulle navn på.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett foregikk smuglingen 45 ganger fra februar 2013 til januar 2014. Han ble i avslørt da tollerne på Gardermoen åpnet brevene hans. I politiavhør nektet han først straffskyld.

Hjemme igjen gikk han inn på PC-en og bestilte mer syntetisk narkotika.

— Vi hadde jo trodd at han hadde stoppet med dette da han forsto at vi visste om metoden hans, sier etterforsker Asbjørn Røed ved narkotikaavsnittet i Arendal til Fædrelandsvennen.

Politietterforsker Asbjørn Røed opplyser at 27-åringen fortsatte med å bestille syntetisk narkotika på nettet selv om han var blitt oppdaget. Her Røed fotografert i en annen anledning på Hovefestivalen. Foto: Kristin Ellefsen

Ble stoppet til slutt

Han medgir at politiet var i tvil om hvor farlig de ulike stoffene var. I tillegg dreide det seg om veldig små kvantum i hver postforsendelse. Dette medvirket til at smuglingen fikk fortsette.

— Men til slutt ble det så mye at vi måtte få satt en stopper for dette ved å gå til retten for å få ham varetektsfengslet på gjentakelsesfare. Hadde vi ikke gjort det, hadde han vel holdt på ennå, sier Røed.

27-åringen har sittet varetektsfengslet siden januar i år. Han har erkjent at en fjerdedel av stoffet han bestilte ikke ble beslaglagt.

Svært kraftig stoff

Omregnet til tradisjonell narkotika har mannen smuglet inn flere tusen brukerdoser.

For eksempel ble det beslaglagt fem gram av stoffet fenazepam, som tilsvarer 3280 brukerdoser og 1,6 kilo hasj.

Det ble beslaglagt 28 gram av et annet stoff, MDPV, som tilsvarer 2343 rusdoser og 293,5 gram kokain, og 34 gram av stoffet Alfa PVP, tilsvarende 3324 bruker doser og 415 gram kokain.

Generelt er de syntetiske stoffene langt billigere enn tradisjonelt narkotika.

Kan være livsfarlig

Retten mener det er skjerpende at det dreier seg om et betydelig kvantum narkotika som er svært potent, og som kan være sterkt vanedannende og livsfarlige ved kombinasjonsbruk.

Mannen har nektet for at han har videresolgt narkotikaen eller hadde planer om dette, men retten mener det er skjerpende at den betydelige mengden lett kan spres i 27-åringens miljø.

Ifølge dommen tilsto han relativt tidlig i etterforskningen. Uten denne ville straffen vært tre års fengsel. Nå slipper han med to år og fem måneder.

Mannens forsvarer Kjetil Sørensen, ønsker ikke å kommentere saken.

Antall beslag øker

I årets seks første måneder tok norske tollere rundt fire kilo syntetiske narkotiske stoffer, mot rundt tre kilo i samme periode i fjor.

I Kristiansand tollsted ble det første halvår i år gjort 34 beslag, en økning fra 17 beslag.

— Tollvesenet i Agder må helt klart være mer aktive og sette inn flere ressurser mot syntetisk narkotika siden netthandelen bare øker. I dag gjør vi manuelle kontroller av forsendelser på postkontorer. Dette er stikkprøver eller rettet mot aktuelle adresser vi har etterretningsinformasjon om, sier Steinar Fjæran, seksjonsleder ved grensekontrollen i Kristiansand.