Når saken starter 27. oktober i Aust-Agder tingrett er det satt av tolv dager til behandlingen.

— Dette har vært en tidkrevende sak med mye dokumentasjon å gå gjennom. De straffbare forholdene har foregått over mange år, sier John Repstad, leder av økonomi-avsnittet i Agder-politiet.

Arvet bygård

Mannen i 60-årene arvet på 80-tallet to bygårder i Kristiansand sentrum sammen med sine to søstre.

Leder av økonomiavsnittet i Agder-politiet, John Repstad, sier politiet har brukt mye tid i etterforskningen av straffesaken i kjølvannet av en familiestrid i Kristiansand. Foto: Sondre Steen Holvik

I 2008 sparket søstrene broren som styreleder og året etter som daglig leider i eiendomsselskapet. Bakgrunnen var at de mente han hadde tappet selskapet, gjennom utbetaling til sitt eget private foretak og til sønnens firma.Saken ble anmeldt i 2011, og parallelt har søstrene kjørt sivile saker mot sin bror og nevø.

Nå er mannen i 60-årene tiltalt for grovt utroskap og underslag av til sammen 4,2 millioner kroner fra familieselskapet.

Dobbeltregning

Ifølge tiltalen kamuflerte han tappingen av midler, blant annet gjennom å instruere regnskapsfører om å oppføre uriktig egenkapital.

— Forholdet er grovt, blant annet fordi det har voldt betydelig økonomisk skade og er brudd på den særlige tiliten som fulgte med hans stilling, skriver statsadvokat Dennis Danielsen.

Sammen med sønnen i 30-årene er faren også tiltalt for underslag av et beløp på mellom 1,3 og 4,6 millioner kroner fra familieselskapet.

Sønnen skal ha medvirket blant annet ved å utstede fakturaer det ikke var grunnlag for.

Statsadvokaten mener sønnen sendte regninger for arbeid han selv eller faren allerede var betalt for å utføre. I tillegg skal han ha sendt samme regning to ganger og operert med for høyt timetall.

Far og sønn er sammen også tiltalt for å ha unndratt 1,3 millioner kroner, da de skal ha solgt et selskap namsmannen hadde tatt pant i.

Kjøpte av seg selv

For tre år siden ble faren dømt til å betale 3,4 millioner kroner til familieselskapet i en sivil sak.

Agder lagmannsrett mente han kjøpte for dyre konsulenttjenester av seg selv og av selskaper som var tilknyttet hans sønn.

Sønnen bodde i en leilighet i den ene bygården. I en dom fra desember 2013 slår Agder lagmannsrett fast at han satte vekk arbeid han var betalt for å utføre, og sendte regninger til familieselskapet. Han sendte også regninger for arbeid han ifølge kontrakten skulle ha bekostet selv.

Advokat Svein Kjetil Stallemo forsvarer faren, og sier han er avvisende til tiltalen. Foto: Hallgeir Oftedal

Tantene hevet leiekontrakten, og krevde at nevøen flyttet ut. De fikk medhold av lagmannsretten i dommen fra desember. Nevøen måtte dermed betale 632.000 i tapte leieinntekter og saksomkostninger.I straffesaken som nå skal opp, er han tiltalt for å ha unndratt kunst fra namsmannen gjennom å ha fjernet to bilder fra leiligheten han tidligere disponerte.

Begge avviser

— De forholdene som gjelder min klient er han bestemt avvisende i forhold til. Han ser nå fram til å kunne presentere sitt syn for retten, sier farens advokat, Svein Kjetil Stallemo.

Den medtiltalte sønnen erkjenner heller ikke straffskyld.

— Min klient tilbakeviser bestemt de punkter som gjelder ham, under henvisning til at han ikke har gjort noe galt, sier sønnens forsvarer, Karl Nicolai Vogt Skjerdal.