Det er imidlertid ikke registrert noen askesky som følge av utbruddet.

Det islandske meteorologiske instituttet melder at det er store sprekker i isbreen Dynjujökull, som ligger over vulkanen der det har vært utbrudd.

— Islands meteorologiske institutt har hevet risikonivået for flytrafikk til kode rød, og den islandske flytrafikkontrollen har stengt luftrommet fra bakken og opp til 18.000 fot (6.000 meter), opplyser landets nasjonale sikkerhetssenter fredag morgen.

— Radarsystemet har foreløpig ikke registrert noen askesky. Seismiske utbruddsskjelv er lave, noe som indikerer et strømmende utbrudd uten eksplosiv aktivitet, står det videre i kunngjøringen.

Tror utbrudd kan komme

Dynjujökull ligger i nærheten av Bardabunga, og det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tiden, noe som gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Den islandskeavisen Morgunblaðiðskriver at det er innført en flyforbudsone over deler av det nordøstlige Island.

I enuttalelse fra ISAVIA,som kontrollerer og driver islandske flyplasser, kommer det lava fra utbruddet, men foreløpig lite aske.

Luftfartsmyndighetene i Reykjavik har i samarbeid med islandske meteorologer innført en flyforbudsone på 130 kilometer nordvest for utbruddet som inkluderer den internasjonale flyplassen Akureyri nord på Island.

Det er fortsatt lov å fly inn i området, men da med egne såkalte visuelle flyregler. Andre flyplasser skal så langt ike være berørt, ifølge islandske myndigheter.

Stor aktivitet

Det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tiden, noe som gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Områdene nær Bardabunga-vulkanen ble i forrige uke evakuert etter at det ble registrert om lag 300 jordskjelv på et døgn.

I 2010 forårsaket askeskyer fra vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull at store deler av flytrafikken over Europa ble stanset i seks dager.