De 1.200 skulle være i kategorien IP3 — innsatspersonell 3 - som er hakket under beredskapstroppen (IP1) og livvakttjenesten (IP2). Dette er personell som tjenestegjør i såkalte utrykningsenheter (UEH) i politidistriktene. VG har kartlagt de gamle politidistriktene og kommet fram til det i dag er 964 politifolk i kategorien IP3, opp fra 800 i 2011. Flere distrikter har ikke døgnbemanning med personell i denne kategorien.

— Vi har ikke per i dag organisert egne IP3-patruljer, men vi har vanligvis gripbar IP3-kompetanse i distriktet, sier stabssjef Terje Tonning i det tidligere Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. 31 av hans ansatte er IP3-personell.

Statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet sier rekruttering og vedlikehold av kompetanse har tatt mer tid enn ventet.

— IP3-kursene er krevende, noe som medfører at noen av dem som tas opp til kursene ikke fullfører. Det har i tillegg vist seg å være utfordringer med frafall av godkjent personell, sier Hagesæter.

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen gjerne skulle kommet lenger, men sier det er gjort mye godt arbeid i politidistriktene for å nærme seg målene. (©NTB)