Den mest kjente, og den butikken det er flest av i Norge, er Fretex. På Fretex kan du finne klær som har vært i klesbutikker før, designerklær og gamle vintage skatter til en billig penge.

Velger å kjøpe nye klær

For mange er det blitt viktigere å være så miljøvennlig som mulig, men allikevel velger de fleste å handle nye klær på kjedebutikkene uten å tenke på hvor lite miljøvennlig det er. Hvor mye det forurenser i året, når alt skal fraktes fra Kina til butikker rundt omkring i verden. Og ikke minst hvor mye det forurenser under produksjon. Det forurenser mer enn vi tror, og har skapt store miljøproblemer. Ved å handle brukt kan du få deg nye klær uten at det forurenser enda engang ved frakting av klærne fra andre land. Hvis flere stopper å handle nye plagg i kjedebutikkene og heller handler brukt, vil vi ikke trenge å produsere like mye. Da vil vi spare miljøet for over 4 kilo Co2. Ved å handle brukt kan vi også redusere bruken av ikke— fornybar energi.

Færre barnearbeidere

En annen positiv effekt av å handle brukt, er at færre barnearbeidere i tekstilfabrikkene i Asia trenger å bli utnyttet. De jobber under elendige forhold og får dårlig betalt. De jobber helt til de ikke klarer mer, og til slutt får ikke jobbe lenger fordi de ikke jobber like fort som de andre. Og det, bare for at du skal kunne kjøpe mange nye, billige plagg i butikkene som du kaster like fort som du kjøper nytt. Skal vi fortsette å opprettholde den dårlige utviklingen med bruk og kast, eller skal vi være smarte å handle brukt?

Mange unge er veldig kritiske til gjenbruk av klær. De tenker at det er ekkelt at andre har brukt plagget før, at alt ser gammelt og umoderne ut, og at plaggene er utslitte, uten og engang ha satt sine bein inne i en bruktbutikk. Mye av dette tror jeg handler om fordommer. Kanskje den største fordommen av dem alle er at det er folk som har lite penger som handler brukt. De som ikke har råd til noe annet. Dette stemmer selvfølgelig ikke, men fra denne tanken kommer de andre fordommene.

For det første: Det er like «ekkelt» å ha på deg et plagg som noen andre har gått med før deg, som at du bruker et plagg som er stappet full med kjemikalier. Du vet - det som gjør at nykjøpte klær klør hvis du ikke vasker dem først. Det har også blitt testet at de fleste klærne du handler i kjedebutikkene, inneholder ca. 30-90% giftstoffer som også kan være kreftfremkallende. De klærne du handler brukt er jo selvfølgelig vasket og renset før det settes ut i butikken! Og hvis du er så redd for at det fremdeles er «ekkelt», kan du jo bare vaske det en gang til!

For det andre: Trender endrer seg hele tiden, fra 50-talls trender til 90-talls trender, og etter vært kommer de til kjedebutikkene. Ofte som etterligninger av det tiåret som er i trendbilde, og du må betale dyrt for et plagg som du kanskje ikke vil bruke det neste året. Da er det jo mye bedre å kjøpe et plagg som faktisk er fra det tiåret som gjelder, til mye billigere pris! Men hvis du ser etter noe som ser nytt og moderne ut, så kan du jo selvfølgelig finne det selv om det er handlet brukt! Det kan godt være du finner et plagg til billig pris, som du ikke ville kjøpe i butikken fordi det var for dyrt.

For det tredje: Det er ikke sånn at hva enn som kommer inn av klær til bruktbutikkene, legges ut for salg uansett hvilken tilstand det er i. De har folk som jobber med å sjekke at plagget er i ful stand, så det er ikke et argument at tingene er for utslitte til å brukes. Og helt til slutt: Det går jo an å forandre litt på plagget du har kjøpt for å få det litt mere moderne.