Bali Bare timer etter at Kevin Rudd ble tatt i ed som Australias nye statsminister, signerte han et dokument som ratifiserer Kyoto-avtalen.— Dette er den nye australske regjeringens første offisielle handling, noe som viser min regjerings forpliktelse til å håndtere klimaendringene, heter det i en uttalelse fra statsministeren.Ratifiseringen vil tre i kraft 90 dager etter at dokumentet er mottatt av FN, opplyste Rudd. Tidligere statsminister John Howard, som tapte valget i Australia for ni dager siden, har ikke ønsket å ratifisere Kyoto-avtalen. - Lettelsens sukk.

— Jeg tror jeg på vegne av alle som er her kan uttrykke et lettelsens sukk, sa Indonesias miljøvernminister Rachmat Witoelar, som er klimakonferansens president, om Rudds beslutning. Klimakonferansen på Bali samler utsendinger fra rundt 190 land. De skal prøve å bli enige om mandat og tidsplan for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale som skal erstatte Kyoto-avtalen når den utløper i 2012.Målsettingen er å få en ny avtale på plass til klimakonferansen i København i 2009. Tapte paradis.

Konferansen på Bali ble åpnet til advarsler om at den vakre ferieøya selv kan bli ett av klimaendringenes første offer. - Bali og andre naturskjønne steder kan bli tapte paradiser dersom vi ikke klarer å bremse klimaendringene, sa lederen i sekretariatet i FNs klimapanel, nederlenderen Yvo de Boer, under åpningen av den to uker lange konferansen.Miljøvernminister Witoelar viste på sin side til at all rimelig vitenskapelig tvil om faren for menneskeskapte klimaendringer er borte, og at det nå er politikernes ansvar å følge opp. Sårbare utviklingsland.

Det er ventet at tiltak for å verne tropeskog blir et sentralt tema på konferansen. Avskoging står for 20 prosent av verdens CO2-utslipp. Stans i avskogingen blir framholdt som et av de billigste og mest effektive klimatiltakene.Klimakonferansen skal også diskutere støtte til sårbare utviklingsland, for å gjøre dem bedre i stand til å møte klimaendringer som uansett kommer. Rike land har tidligere lovt å bidra til et tilpasningsfond for utviklingsland, men til nå har ikke pengene kommet på bordet.Klimaproblemene er skapt av den rike verdens energiforbruk, men det er fattige utviklingsland som er mest sårbare for skadevirkningene. ©NTB