Styreformann Gabriel Block Watne i Terra-Gruppen har varslet at de ikke vil bidra med penger etter at Terra Securities ble lagt ned onsdag. Terra-Gruppens advokat, Knut Bergo, sier at Citibank trolig kommer til å tvangsselge de fire kommunenes posisjoner i det amerikanske verdipapirmarkedet dersom de ikke greier å legge 150-160 millioner kroner på bordet i løpet av onsdagen. Det betyr i så fall at de vil tape minst 350 millioner kroner, basert på dagens verdi.SparebankeneMen kommunene Narvik, Hemnes, Hattfjelldal og Rana frykter ikke at kollapsen vil føre til at kraftkommunene ikke får dekket sine tap.

— Bak Terra Securities står en rekke små og noen store sparebanker som nå må på banen. De har fortsatt et godt rykte å ta vare på, som vil bli ødelagt dersom de ikke rydder opp, sier Juvik til NTB.

Mistet konsesjonDet er Terra Securities som har solgt finansproduktene til kommunene, varslet onsdag morgen oppbud, og la med det ned selskapet. Bakgrunnen er at Kredittilsynet mener at meklerfirmaet har foretatt alvorlige og systematiske brudd på god forretningsskikk, og varslet at Terra ville miste konsesjonen.

— Når Kredittilsynet etter en grundig gjennomgang konstaterer flere og alvorlige brudd på kravene til god og riktig informasjon, er vi nødt til å reagere strengt på dette, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo.

Kredittilsynet mener at Terra Securities har unnlatt å informere kommunene Hemnes, Rana, Hattfjelldal og Narvik om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene for en målgruppe de ikke passer for.

— Hadde rettKredittilsynets avgjørelse tar Juvik dette til inntekt for at kommunene har hatt rett i sin argumentasjon mot Terra.

— Dette er det positive, at vi får rett i våre påstander mot Terra Securities, sier Juvik.

Konsernsjef Ola Sundt Ravnestad i Terra-Gruppen trekker seg som følge av Terra-skandalen. Stein Ole Larsen er konstituert som konsernsjef i Terra-Gruppen. (©NTB)