SEILINGKRISTIANSANDDen friske vinden kaster den 45 kilo lette jolla raskt rundt i ulike formasjoner ved innseilingen til Kristiansand. Utenfor båten henger en 75 kilo tung 17-åring fra Tømmerstø hardt i stroppen for ikke å kullseile. ALDRI redd.

Christianssands-seileren Inge Salvesen elsker kappløp på åpent hav. Denne påskedagen har han overtak på naturkreftene. — Jeg er glad i å være på sjøen, og er aldri redd. Det tøffeste jeg vet er å seile fort, å bruke vinden, forteller den talentfulle unggutten som tilhører Norges seilforbunds talentgruppe Topp Seil. Målet hans om London-OL i 2012 har vi skrevet om før. For å nå det trapper Gimle-eleven nå ned på skolen og trener mer enn de fleste andre konkurranseseilere til her lands og til vanns. - IMPONERENDE.

— Inge er den seileren som har trent mest av dem som har vært hjemme i Norge i vinter. Han er også den som har vært mest på sjøen. Oftest helt alene, og det er imponerende, for jeg vet hvor kaldt det kan være, sier Thomas Guttormsen. Guttormsen har VM-bronse fra 1987, men er for de uinnvidde mest kjent som mannen bak OL-gullvinneren fra 2004, Siren Sundby. Senere fikk han ansvar for Topp Seil, og er i dag leder for Norges ynglinggruppe. Seiling ble lenge ansett som en snobbesport, en idrett for overklassen, de med penger. Arbeiderklassen gikk gjerne på ski, løp friidrett eller sparket fotball. MINDRE SNOBBEFAKTOR.

Ifølge Guttormsen eksisterer imaget fortsatt, men at det er skapt en kulturendring i norsk seilsport de siste ti årene.- Det trenes mer og bedre, samt at forbund og klubber er bedre organisert. Olympiatoppen beskriver seiling som den mest krevende og taktiske idretten i verden. «Gulvet» står aldri stille. Selv om Inge Salvesen har et privat budsjett på 137.000 kroner, god hjelp fra foreldrene og mottar litt utstyr fra Topp Seil, kommer ingenting gratis. Han øver ofte og lenge, og ofrer hele sin fritid på europajolle. Stor FREMGANG.

— Jeg trener mye. Øktene på vann varer ofte i to-tre timer. I vinter lå jeg på 12 treningstimer i uka, i sesongen blir det rundt 20, forteller Inge Salvesen.17-åringen forteller at den siste styrke- og utholdenhetstesten på Toppidrettssenteret i Oslo viser at han er blitt 17,1 prosent bedre siden i fjor.- Fremgangen Inge har hatt i vinter er veldig bra, skryter Thomas Guttormsen.Når seiltalentet fra Tømmerstø ikke er på vannet og i styrkerommet løper han mye på beina. - Det er mange utfordringer i seiling: taktikk, teknikk, styrke (lår, mage/rygg og armer) og utholdenhet.- Også må du ha den mentale biten på plass, tilføyer Guttormsen. Inge Salvesen startet med seiling 11 år gammel. Nå holder stø kurs mot sitt store mål i år, åpent VM i juli.Tekst: Frode Lindblomfrode.lindblom@fvn.no - 38 11 32 25