Karlsvik ble i fjor sommer sagt opp fra embetet som kontreadmiral av Kongen i statsråd. Selv om han er frifunnet i straffesaken, venter det nå en sivil sak der Forsvarsdepartementet vil gjenta påstanden om at han skal fradømmes stillingen, og kreve tilbakebetaling av 800.000 kroner. Glad Karlsvik — Gleden og lettelsen over å bli frifunnet er enorm. Den ekstreme belastningen min familie og jeg og mine medarbeidere har vært utsatt for, har vært umenneskelig, sa Karlsvik på en kort pressekonferanse etter at dommen var kjent torsdag.

— Takket være min kone og våre flotte barn er vi kommet gjennom dette. Og takket være enorm støtte fra kolleger i Forsvaret har dette gått bra. De eneste jeg ikke har hørt noe fra, er mine militære sjefer, sa Karlsvik.

Likevel ga han klart uttrykk for at han vil tilbake til Forsvaret.

— Jeg sitter her i uniform, sa han og la til at han er glad i Forsvaret og at det er en flott arbeidsplass.

Krever penger tilbakeMen før han kan vende tilbake til Forsvaret, må han etter alt å dømme tilbake i rettssalen og svare på anklager i det sivile søksmålet som Regjeringsadvokaten på vegne av Forsvarsdepartementet har tatt ut. Det kommer neppe opp før neste år.

Forsvarsdepartementet mener Karlsvik har brukt til sammen 800.000 kroner urettmessig, til middager, reiser og på andre måter. I straffesaken som Karlsvik nå har vunnet, ble fem fakturaer med samlet utgift på 63.000 kroner av dette plukket ut.

Karlsvik gir uttrykk for at han ikke frykter den sivile saken:

— Nå har Forsvaret, politi og påtalemyndighet gransket min gjøren og laden med en ressursbruk som savner sidestykke. De har funnet fem punkter som kunne være gjenstand for straff, og nå er jeg frifunnet, sier han

Anke?Karlsviks motparter var torsdag tilbakeholdne med å kommentere utfallet av straffesaken og om den blir anket.

Statsadvokat Randi Gabrielsen, som kalte Karlsviks reiser for «gutteturer» og «hurraturer» var utilgjengelig torsdag. Advokat Therese Steen hos Regjeringsadvokaten, som eventuelt skal føre den sivile saken, var opptatt i retten, og Forsvaret var forsiktig med sin kommentar:

Major Christian Øverli, pressetalsmann i Forsvarsstaben sa følgende:

— Dette er en straffesak reist av påtalemyndigheten som vi ikke kommenterer. Men det er ikke nødvendigvis slik at utfallet får betydning for den sivile saken, sier Øverli.

KritikkKarlsviks forsvarer Dag Steinfeld anser det som helt utenkelig at en eventuell anke fra påtalemyndigheten til lagmannsretten vil slippe gjennom.

— Med et så lite beløp i tiltalen, en enstemmig dom uten tvil, og der staten har anlagt et sivilt søksmål, anser jeg det som helt utenkelig at en anke vil slippe gjennom, sa Steinfeld.

Han har tidligere kritisert de militære sjefene i denne saken.

— Det sies at krig er for viktig til å overlates til generalene. Det ser ut til å være saker i fredstid som de heller ikke er i stand til å styre. Tiden er inne for at forsvarsminister Strøm-Erichsen tar styring med denne saken, sa Steinfeld på pressekonferansen torsdag. (©NTB)